czwartek, 17 kwietnia 2014

Jajka z tuńczykiem



Macie już wielkanocne menu? Dziś kolejna świąteczna propozycja. Jak Wielkanoc, to jajka. A jak jajka - to faszerowane. Tym razem tuńczykiem. Połączenie smaczne i efektowne (te kolory!). Skusicie się?
Składniki:
  • 6-7 jajek
  • 1/2 średniego zielonego ogórka
  • mała czerwona cebula
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym/wodzie
  • skórka z 1 cytryny
  • 1-1,5 łyżki majonezu 
  • sól i pieprz do smaku
  1. Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone obieramy i dzielimy na pół. Wyjmujemy żółtka.Tuńczyka odcedzamy z wody/sosu.
  2. Ogórka obieramy, kroimy w plastry, odcinamy część z pestkami - kroimy bardzo drobno tylko zieloną część. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Rybę rozdrabniamy. Ścieramy skórkę z cytryny.
  3. Jedną trzecią żółtek, mniej więcej, siekamy drobno i łączymy z majonezem, mieszamy dokładnie. Dodajemy cebulę i ogórka, skórkę z cytryny i tuńczyka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. 
  4. Napełniamy farszem jajka, dekorujemy.
Smacznego!






2 komentarze:

  1. Uwielbiam tuńczyka, pyszności ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszymy! :) Pozdrawiamy!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...