piątek, 18 kwietnia 2014

Krem chrzanowy


Podczas Wielkanocnego śniadania zjadacie żurek, czy biały barszcz? A może zupę chrzanową? Trzecia opcja jest zdecydowanie najłatwiejsza i najszybsza w przygotowaniu. Aby zachować charakter Wielkanocnego barszczu możemy także dorzucić do kremu kiełbasę, szynkę, boczek. My wrzuciłyśmy chipsy z szynki prosciutto. To co może w tym roku podacie krem chrzanowy? 


Składniki:
  • pół słoiczka tartego chrzanu
  • 1,5 l wywaru z rosołu
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 cm kawałek pora
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • pieprz, sól
  • sok z połowy cytryny
  • śmietanka do zabielenia kremu
  • kilka plastrów szynki prosciutto

Do wywaru wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i pokrojone w kostkę warzywa. czosnek i gotujemy. Gdy zmiękną wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie a całość miksujemy. Dodajemy chrzan, sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, zagotowujemy. Zdejmujemy z gazu i dolewamy śmietankę. 
Z szynki robimy chipsy - na patelni, albo w piekarniku i podajemy je razem z kremem chrzanowym. Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...