sobota, 1 listopada 2014

Grog




Dni pędzą jak szalone, jesień już w pełni. Na razie czasu na gotowanie bardzo mało, ale mamy nadzieję, że wkrótce się to zmieni.
Tymczasem proponujemy coś na rozgrzewkę w zimne jesienne wieczory. Tradycyjny grog to świetna alternatywa na przykład dla grzanego wina. Rum rozgrzewa równie skutecznie,a w połączeniu z sokiem z pomarańczy i cynamonem świetnie smakuje.




Składniki na dwie małe porcje (lub jedną dużą):


  • 80 ml rumu
  • 140 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 200 wody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • cukier do smaku
  • 2-3 goździki


  1. Wodę i sok wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i cukier, podgrzewamy, prawie do wrzenia.
  2. Do kubków (lub jednego dużego kubka) wlewamy rum, zalewamy gorącym sokiem z wodą.

Smacznego!







5 komentarzy:

  1. o słyszałam o tym ale nigdy nie pisał, zaraz zrobię sobie taki na rozgrzanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam rum, to cos dla mnie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. my też! co do rumu, to polecamy dolać go czasem do klasycznego grzanego wina.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...