piątek, 3 lutego 2012

Czekoladowy tort bezowy

Lubicie bezy? Ja kiedyś nie lubiłam i dopiero niedawno doceniłam ten deser. W zależności od dodatków, za każdym razem możemy nadać inny wyraz zwykłej bezie. Karnawał trwa, weekend już się zaczął, jeżeli macie w planach imprezę i chcecie podać coś innego niż zwykłe (pyszne oczywiście) domowe ciasto, proponuje zrobić ten tort. Nie jest pracochłonny, najwięcej czasu zajmuje suszenie bezy, ale czasem warto się poświęcić, bo efekt jest pyszny i... całkiem ładnie wygląda. By "podkręcić" smak i zapach możecie dodać ulubionego aromatu, ja dodałam pomarańczowego.

Na tort o średnicy ok 23 cm potrzebujemy:


  • 4 białka
  • szczyptę soli
  • ok 250 g cukru pudru
  • 4 płaskie łyżki naturalnego kakao
  • 500 ml śmieany 30%
  • 200-250 g gorzkiej czekolady - rozpuszczonej
  • aromat - smak i ilość wedłu uznania (kilka kropli wystarczy)

1. Białka ubijamy z solą, gdy zaczną zmieniać konsystencje, zaczynamy dodawać cukier, łyżka po łyżce stopniowo, wciąż ubijając. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
2. Dwie płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia, następnie odrysowujemy koło (najlepiej za pomocą talerza) o średnicy ok 20-24 cm. Wykładamy masę, równo dzieląc ją na 2. Suszymy bezy ok 35 minut w temperaturze 120 stopni C, bezy mają być w środku lekko mokre. Po "upieczeniu" studzimy, usuwamy papier.
3. Robimy krem: śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy ostudzoną rozpuszczoną czekoladę oraz ewentualnie aromat, mieszamy, nie za długo - aż powstanie jednolity krem.
4. Przekładamy bezy masą czekoladową, resztę kładziemy na wierzch, dowolnie dekorujemy.

Smacznego!



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...