sobota, 4 lutego 2012

Smażony łosoś podany na szpinaku


Uwielbiam łososia i uwielbiam szpinak. Połączenie jednego i drugiego jest dla mnie zatem niebywałą ucztą! Smażone dzwonka łososia są bardzo proste do wykonania. Możemy je połączyć z przeróżnymi dodatkami - np z kaparami, z cebulką. Ja wybrałam wersję numer dwa. Walory smakowe w połączeniu ze zdrową rybą. Czy potrzeba czegoś więcej? ;)

Potrzebujemy:



  • dzownka łososia (tyle ile potrzebujemy)
  • dwie czerwone cebule
  • świeża pietruszka
  • sół morska
  • pieprz
  • oliwa

Oczyszczone z łusek dzwonki osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Łososia smażymy po ok, 5 min z każdej strony, pod koniec smażenia dodajemy posiekaną świeżą pietruszkę. Podajemy na szpinaku duszonym z czosnkiem. Łososia skrapiamy sokiem z limonki albo cytryny.



Smacznego!



2 komentarze:

  1. Tylko pamiętajcie drogie czytelniczki i drodzy czytelnicy, żeby łososia obtoczyć w mące!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia, apotrawa na pewno smaczna.Pozdrawiam.M

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...