poniedziałek, 6 lutego 2012

Cynamonowe bułeczki z jabłkiem

Z samego rana, nie ma nic lepszego niż świeże pieczywo, popołudniu do herbaty wielu lubi zjeść coś słodkiego. Tym razem coś, co pasuje na śniadanie i do popołudniowej kawy czy herbaty. Jabłka i cynamon - połączenie kultowe, do tego lekka nuta goździków, żeby nie było za słodko. Pozostaje tylko dylemat: wstawać o świcie, czy jednak upiec na popołudnie?

Wielkość bułeczek zależy od upodobań, ale by upiec ich minimum kilkanaście potrzebujemy:

  • 2-2,5 szklanki mąki
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szkl. ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru - na zaczyn drożdżowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 szkl. śmietany 12% lub 18% lub jogurtu naturalnego
  • 2-3 jabłka (lub więcej) pokrojone w bardzo drobną kostkę
  • cukier do smaku
  • 3-5 łyżeczek mielonego cynamonu (można dodać według własnego smaku)
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i mleku z cukrem. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na kilka minut.
W tym czasie mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej, cukier, jajka i śmietanę. Na koniec zaczyn drożdżowy.Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok 1,5 h)
2. Jabłka doprawiamy cukrem, cynamonem i goździkami.
3. Gdy ciasto podwoi swoją odjętość, ponownie dokładnie wyrabiamy, dosypujemy mąki jeżeli ciasto klei się do rąk. Dzielimy na 2, 3 porcję, każdą z nich rozwałkowujemy, na podsypanym mąką blacie, na grubość ok 5-7 mm, wycinamy prostokąt.
4. Ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cynamonem, (możemy posypać też cukrem) równomiernie wykładamy jabłka. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku prostokąta, ciasno, uważając by go nie przerwać. Dokładnie zaklejamy koniec.
5. Kroimy porcję o grubości ok 2,5 cm. Ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy - bułeczki jeszcze wyrosną. Przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20-25 min.
6. Pieczemy ok 20 min (sprawdzamy czy spód jest upieczony) w temperaturze ok 180 stopni C.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...