Znowu się zaczęło!
Wszędzie są serca, wszędzie czerwono, względnie różowo, pojawiły się już
okolicznościowe czekoladki, kartki a na nich misie i kwiaty i (a jakże...)
serca. Blogi kulinarne pękają w szwach od przepisów na afrodyzjaki, desery dla
dwojga, kolacje ze śniadaniem.
A my... nie uciekamy od tej tendencji !!
A my... nie uciekamy od tej tendencji !!
Jakoś
nigdy specjalnie nie lubiłam Walentynek - komercyjne wymuszanie okazywania
uczuć rodem zza oceanu. Mimo to, zawsze przygotowuje coś na ten dzień,
zwykle coś słodkiego, zwykle dla rodziny czy znajomych. Słodkie
prezenty daje się tym, których się kocha czy po prostu lubi.
Mamy kilka prostych propozycji, które uświetnią spędzenie tego dnia w miłym towarzystwie.
Dziś Walentynkowe Cupcakes - z lukrem w obowiązkowym czerwonym kolorze
i (oczywiście !) sercem.
i (oczywiście !) sercem.
Składniki
na ok. 12 sztuk
- 125 g cukru
- 125 g mąki
- 125 g miękkiego masła
- nasiona z 1 laski wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
1. Mąkę
mieszamy z proszkiem do pieczenia. Cukier i masło ubijamy na gładką masę, następnie
stopniowo dodajemy mąkę, dalej ubijając dodajemy mleko
i wbijamy jajka, na koniec wanilię (nacinamy łodyżkę wzdłuż
i nożem wydobywamy nasiona). Miksujemy parę minut, aż masa będzie gładka.
i wbijamy jajka, na koniec wanilię (nacinamy łodyżkę wzdłuż
i nożem wydobywamy nasiona). Miksujemy parę minut, aż masa będzie gładka.
2. Papilotki
umieszczone w blaszce do muffinów napełniamy do ok. 1/2 wysokości.
Wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do temp. 180-200 st. C. Pieczemy ok. 20 min (do tzw.
suchego patyczka), pilnując by nie przypiec wierzchów.
3. Po
upieczeniu odstawiamy, aż zupełnie wystygną.
*Babeczki możemy ozdobić czekoladą lub lukrem, który robimy z cukru pudru
i soku z cytryny - mieszamy aż powstanie gęsta, gładka masa. Dla efektu możemy dodać czerwony barwnik spożywczy. Można udekorować posypką, a gdy lukier się zetnie, z przygotowanego (z papieru) szablonu i cukru pudru można zrobić ozdobę w kształcie serca.
i soku z cytryny - mieszamy aż powstanie gęsta, gładka masa. Dla efektu możemy dodać czerwony barwnik spożywczy. Można udekorować posypką, a gdy lukier się zetnie, z przygotowanego (z papieru) szablonu i cukru pudru można zrobić ozdobę w kształcie serca.
Przepiękne te serduszka i napewno smaczne.Pozdrawiam.M
OdpowiedzUsuńso delicius, thanks for sharing
OdpowiedzUsuń