środa, 8 lutego 2012

Be my Valentine!

Znowu się zaczęło! Wszędzie są serca, wszędzie czerwono, względnie różowo, pojawiły się już okolicznościowe czekoladki, kartki a na nich misie i kwiaty i (a jakże...) serca. Blogi kulinarne pękają w szwach od przepisów na afrodyzjaki, desery dla dwojga, kolacje ze śniadaniem.
A my... nie uciekamy od tej tendencji !!
Jakoś nigdy specjalnie nie lubiłam Walentynek - komercyjne wymuszanie okazywania uczuć rodem zza oceanu. Mimo to, zawsze przygotowuje coś na ten dzień, zwykle coś słodkiego, zwykle dla rodziny czy znajomych.  Słodkie prezenty daje się tym, których się kocha czy po prostu lubi. 
Mamy kilka prostych propozycji, które uświetnią spędzenie tego dnia w miłym towarzystwie.
Dziś Walentynkowe Cupcakes - z lukrem w obowiązkowym czerwonym kolorze
i (oczywiście !) sercem.

Składniki na ok. 12 sztuk
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki
  • 125 g miękkiego masła
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
 
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Cukier i masło ubijamy na gładką masę, następnie stopniowo dodajemy mąkę, dalej ubijając dodajemy mleko
i wbijamy jajka, na koniec wanilię (nacinamy łodyżkę wzdłuż 
i nożem wydobywamy nasiona). Miksujemy parę minut, aż masa będzie gładka.

2. Papilotki umieszczone w blaszce do muffinów napełniamy do ok. 1/2 wysokości. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-200 st. C. Pieczemy ok. 20 min (do tzw. suchego patyczka), pilnując by nie przypiec wierzchów. 

3. Po upieczeniu odstawiamy, aż zupełnie wystygną.

*Babeczki możemy ozdobić czekoladą lub lukrem, który robimy z cukru pudru
i soku z cytryny - mieszamy aż powstanie gęsta, gładka masa. Dla efektu możemy dodać czerwony barwnik spożywczy. Można udekorować posypką, a gdy lukier się zetnie, z przygotowanego (z papieru) szablonu i cukru pudru można zrobić ozdobę w kształcie serca.



2 komentarze:

  1. Przepiękne te serduszka i napewno smaczne.Pozdrawiam.M

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...