czwartek, 9 lutego 2012

Naleśniki - serduszka


Chcielibyście przygotować śniadanie, które będzie wyrazem uczuć wobec partnera /partnerki? Naleśniki – serduszka będą się do tego doskonale nadawały. Wykonanie naleśników jest pracochłonne, ale mogę Was zapewnić, że efekt wart jest czasu, który spędzimy w kuchni. Naleśniki będą z całą pewnością pysznym śniadaniem jak i podwieczorkiem. Dodatki do serduszek, jakie tylko lubicie Wy i Wasza druga połowa.

W naszej wersji serduszkowe naleśniki podane zostały z truskawkami, jabłkiem i sosem jogurtowo-waniliowym. Do wykonania naleśników w kształcie serca niezbędna jest silikonowa foremka – możecie taką nabyć w DUKA.


Potrzebujemy:

  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
  • 250 g mąki
  • 2 jabłka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia


Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy. Dodajemy sól, mleko, wodę, cukier, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko mieszamy. Do przygotowanego ciasta naleśnikowego wkrajamy pokrojone w kosteczkę dwa jabłka. Do ciasta można także dodać cynamon – będą wtedy kusząco aromatyczne. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, aż osiągnie właściwą konsystencję.  Na rozgrzaną patelnię nalewamy odrobinę oleju, kładziemy naszą foremkę – serduszko i zalewamy ją przegotowanym ciastem. Kiedy już się dobrze zetnie delikatnie zdejmujemy foremkę i obracamy serce aby usmażyło się z drugiej strony.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...