czwartek, 9 lutego 2012

Święto Pizzy

Dziś świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Historia tej potrawy sięga czasów starożytnej Grecji, podobno to Grekom zawdzięczamy ten "wynalazek", bez którego dziś  trudno wyobrazić sobie włoską kuchnię. Początkowo były to placki posmarowane oliwą z dodatkiem czosnku i ziół. Sos pomidorowy zaczęto stosować jako nieodłączny dodatek około XVII wieku, kiedy to do Europy przywieziono pomidory. Margherite zawdzięczamy podobno niejakiemu Rafaelowi Esposito, który przyrządził specjalny poczęstunek na cześć królewej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej, prawdopodobnie w 1889 roku. Sos pomidorowy, mozzarella i świeża bazylia miały symbolizować kolory włoskiej flagi. Dzięki temu cały świat może dziś cieszyć się najpopularniejszą i najprostszą pizzą świata.

Pizze uwielbiam, więc postanowiłam przygotować moją własną wersję Margherity, inną bo z dodatkiem pikantnego salami, zmniejszyłam też rozmiar i wyszły z tego mini-pizze. Nie macie pomysłu na kolację?? Dziś to świetna okazja by zrobić pizze właśnie. Przy okazji można się zastanowić: co by było gdyby jej nie było ...?

Moje placki miały wielkość spodka od filiżanki, każdy może dopasować wielkość według własnego "widzi mi się" :)

Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki wody z mlekiem
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyzki oleju
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • 1/2 łyżeczki soli

Sos:

  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • ok.150 gram salami - plastry kroimy na kawałki (możemy oczywiście dodać więcej)
  • 1 duża cebula - pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku (lub mniej) - rozgniecione lub posiekane
  • oliwa
  • sól, pieprz, cukier - do smaku
  • bazylia - świeża lub suszona
  • Mozzarella - starta lub pokrojona w plastry

1. Przygotowujemy ciasto: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z wodą i cukrem, odstawiamy.

2. Mąkę przesiewamy, dodajemy olej, sól, śmietanę, dodajemy zaczyn drożdżowy, wyrabiamy.
3. Odstawiamy, by ciasto urosło. W tym czasie możemy przygotować sos.
4. Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojone salami, smażymy pare minut, aż cebula nabierze złotego koloru. Dodajemy pomidory, dusimy ok 10-15 min, doprawiamy do smaku, dodajemy bazylie. Studzimy.
5. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy na placki dowolnej wielkość, grubość ok 5-7mm (w zależności od tego jaką grubość ciasta lubimy).
6. Placki kładziemy na blaszce wysmarowanej oliwą, na każdy kładziemy porcję sosu, a na nim mozzarelle.
Pieczemy ok. 15min (czas pieczenia zależy od grubości ciasta) w temperaturze ok
190 stopni C pilnując, by nie spalić sera.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...