Pewnego dnia w 1898 roku Stephanie Tatin, (która razem z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację w Lamotte-Beuvron) przygotowywała klasyczna tartę jabłkową. Z roztargnienia najpierw wyłożyła formę jabłkami i przykryła ciastem. Efekt był zaskakujacy, a tarta zapisała się w historii francuskiej kuchni jako pierwsze ciasto z owocami na wierzchu! Deser szybko stał się popisowym daniem w hotelu, a przepis rozprzestrzenił się po całym regionie. Swoją międzynarodową sławę tarta zawdzięcza prawdopodobnie Louisowi Vaudable – restauratorowi z Paryża, który spróbował jej podczas swojego pobytu w Lamotte-Beuvron, a następnie dodał ją do menu prowadzonej przez siebie restauracji Maxim's. Mieszkańcy Lamotte-Beuvron założyli stowarzyszenie La Confrérie des Lichonneux de Tarte Tatin, które ma promować i bronić prawdziwej tarty Tatin. Restauracja założona przez siostry istnieje do dziś.
Tyle słyszałam o tej tarcie, że musiałam ją zrobić. Przepis pochodzi z książki "Podróżnik w kuchni" Vicky Smirli, przy okazji moi Bracia mogą zobaczyć i spróbować jak przydaje mi się książka, którą dostałam od nich w prezencie :)
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1-2 łyżki cukru
- 100 g masła, pokrojonego w kostkę
- 100 g brązowego cukru
- 6-7 jabłek pokrojonych w ćwiartki i obranych ze skórki (ja dałam 4 całkiem duże)
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki masła
1. Przesiewany mąkę, dodajemy cukier, sól, masło - zagniatamy gładkie ciasto (jeśli nie będzie się kleić można dodać łyzkę jogurtu naturalnego). Ciasto zawijamy w folie, wkładamy na 30 min do lodówki.
2. Formę smarujemy masłem, posypujemy cukrem, wykładamy jabłka. Ciasto rozwałkowujemy na blacie, kładziemy na owocach, nakłuwamy widelcem.
3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C, pieczemy ok 40 minut.
4. Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu, ciasto w formie odwracamy "do góry nogami" z pomocą talerza.
5. Masło i sukier rozpuszczamy na patelni, polewamy ciasto.
Smacznego!
·
wyszła przepięknie,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie ;)
Szana banana
Dziękujemy! Pozdrawiamy i oczywiście odwiedzimy !
Usuńuwielbiam to ciasto nie tylko za to jak smakuje, ale możliwość kombinowania z dodatkami:)
OdpowiedzUsuńNo właśnie! Sama forma deseru-tarta, daje nieskończone możliwości twórcze i smakowe:)
Usuń