Tęsknicie już za wiosną? Za ciepłymi promykami słońca? Za nowalijkami na talerzu? Ja bardzo! Aby nadać dniu kolorów postanowiłam zrobić kolorową tartę, a głównym jej składnikiem uczyniłam cukinię. Tarta została przygotowana na bazie ciasta francuskiego. Wypełniona została oczywiście cukinią, czerwoną cebulą, porem. Pod koniec pieczenia pojawił się na niej ser mozzarella oraz pomidory koktajlowe. Całość dopełnia świeża rukola :)
Potrzebujemy:
- porcję ciasta francuskiego
- cukinię
- czerwoną cebule
- por
- ser mozzarella
- kilka pomidorów koktajlowych
- garść rukoli
- oliwa
- odrobina śmietanki
- pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
1. Myjemy cukinię i kroimy ją w plastry, tak samo por, natomiast cebulę kroimy w piórka. Wrzucamy wszystko na patelnie i smażymy na oliwie przez około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i podlewamy odrobiną śmietanki i zdejmujemy z ognia.
2. Ciasto rozkładamy na blaszce, bądź też w formie do tarty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiekamy przez około 15 min.
3. Po 15 min wyciągamy ciasto i wypełniamy formę warzywami, na wierzchu układamy pokrojoną w plastry mozzarellę oraz rozkrojone na pół pomidory koktajlowe.
4. Całość pieczemy jeszcze około 20 minut.
5. Podajemy z rukolą.
Jeśli lubicie sosy jogurtowe to sos ziołowo-jogurtowy będzie doskonałym dodatkiem.
Smacznego!
W wyglądzie przypomina pizzę :) mmm... uwielbiam rukolę jako dodatek do przeróżnych tart, a w szczególności do pizzy!
OdpowiedzUsuń