poniedziałek, 27 lutego 2012

Pesto z rukoli i bazylii

Dziś na obiad pesto, zielony sos, którego receptura pochodzi z Genui. Głównym składnikiem klasycznego pesto jest świeża bazylia (jadłam kiedyś "pesto", którego głównym składnikiem  była suszona bazylia - szczerze nie polecam), ale znamy też wersję z rukolą czy oliwkami. Bardzo lubię wyrazisty zapach i smak rukoli, zwłaszcza w sałatkach, ale nie tylko. Warto przygotować go samodzielnie - jest o wiele lepszy, bardziej aromatyczny niż ten kupiony w sklepie. Wykonanie sosu zajmuje w porywach 5 minut, zakładając, że użyjemy blendera - tradycyjnie wytwarzany jest w marmurowych moździerzach, jak chcecie możecie spróbować :) ja poszłam na łatwiznę.  Sosu nie podgrzewamy - bazylia staje się wtedy gorzka. Mieszamy go z ulubionym gorącym makaronem ugotowanym al dente i mamy gotowy pyszny obiad !

Składniki na 4 porcje:
  • 300 g świeżej rukoli
  • 1 pęczek świeżej bazylii (listki bez łodyżek)
  • ok 1/4 szklanku oliwy z pestek winogron lub oliwy z oliwek (według upodobania)
  • 2 ząbki czosnku
  • starty parmezan - ok 1-2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki pestkek z dynii lub pistacji lub orzeszków piniowych - według uznania
  1. Rukolę i bazylię myjemy, osuszamy.
  2. Bazylię, rukolę, oliwę, czosnek i parmezan miksujemy blenderem na gładki sos.
  3. Doprawiamy do smaku, dodajemy pestki z dynii/orzechy. Podajemy z ulubionym marakonem.
Smacznego !



6 komentarzy:

  1. Uwielbiam pesto i makarony! Z chęcią wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1/2 A menu... mogłaby jeść tylko makarony :) Polecamy i pozdrawiamy

      Usuń
  2. Domowe pesto to jest to! A z dodatkiem ostrej rukoli - pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej,
    z jakiegoś powodu wyszło gorzkie? Jakiś pomysł dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to wina rukoli (?),nie raz w paczce trafi się kilka liści starszych od pozostałych...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...