Dziś na obiad pesto, zielony sos, którego receptura pochodzi z Genui. Głównym składnikiem klasycznego pesto jest świeża bazylia (jadłam kiedyś "pesto", którego głównym składnikiem była suszona bazylia - szczerze nie polecam), ale znamy też wersję z rukolą czy oliwkami. Bardzo lubię wyrazisty zapach i smak rukoli, zwłaszcza w sałatkach, ale nie tylko.
Warto przygotować go samodzielnie - jest o wiele lepszy, bardziej aromatyczny niż ten kupiony w sklepie.
Wykonanie sosu zajmuje w porywach 5 minut, zakładając, że użyjemy blendera - tradycyjnie wytwarzany jest w marmurowych moździerzach, jak chcecie możecie spróbować :) ja poszłam na łatwiznę. Sosu nie podgrzewamy - bazylia staje się wtedy gorzka. Mieszamy go z ulubionym gorącym makaronem ugotowanym al dente i mamy gotowy pyszny obiad !
Składniki na 4 porcje:
- 300 g świeżej rukoli
- 1 pęczek świeżej bazylii (listki bez łodyżek)
- ok 1/4 szklanku oliwy z pestek winogron lub oliwy z oliwek (według upodobania)
- 2 ząbki czosnku
- starty parmezan - ok 1-2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki pestkek z dynii lub pistacji lub orzeszków piniowych - według uznania
- Rukolę i bazylię myjemy, osuszamy.
- Bazylię, rukolę, oliwę, czosnek i parmezan miksujemy blenderem na gładki sos.
- Doprawiamy do smaku, dodajemy pestki z dynii/orzechy. Podajemy z ulubionym marakonem.
Smacznego !
Uwielbiam pesto i makarony! Z chęcią wypróbuję:)
OdpowiedzUsuń1/2 A menu... mogłaby jeść tylko makarony :) Polecamy i pozdrawiamy
UsuńDomowe pesto to jest to! A z dodatkiem ostrej rukoli - pychota:)
OdpowiedzUsuńo tak! :)
UsuńHej,
OdpowiedzUsuńz jakiegoś powodu wyszło gorzkie? Jakiś pomysł dlaczego?
Może to wina rukoli (?),nie raz w paczce trafi się kilka liści starszych od pozostałych...
Usuń