środa, 14 marca 2012

Hummus

Kiedy chcesz być miły dla swoich przyjaciół i okazać im swoją sympatię możesz obiecać, że rano podasz im na śniadanie hummus ;).  Zadowoleni, pójdą spać. Uważaj kiedy rano smacznie sobie śpisz, a oni wpadają do Twojego pokoju krzycząc: "hej blogerko, wstawaj, obiecałaś nam HAMAS! Tak, hummus, czy hamas nieistotne i tak musisz wstać ;). 

Hummus jest potrawą, która pochodzi z Bliskiego Wschodu, dokładnie z Libanu. Według legendy  potrawa ta została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych. Obecnie rozpropagowana na całym świecie, głównie przez wegetarian i wegan. Przygotowywanie hummusu jest jednym z elementów kulinarnej wojny pomiędzy Libanem a Izraelem. Największy talerz z hummusem przygotowany przez libańskich kucharzy w 2010 roku miał 10 452 kilogramy. Izrael zajmuje się eksportem hummusu do wielu krajów i jest przez Arabów oskarżany o przywłaszczenie sobie nazwy. Nie udały się jednak Libańczykom próby zastrzeżenia prawa korzystania z nazwy tej potrawy.

Do przygotowania hummusu potrzebujemy:
  • puszka cieciorki w zalewie
  • 4 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • łyżkę oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól do smaku
Wykonanie:
1. Sezam prażymy na patelni aż delikatnie zbrązowieje. Studzimy go i przekładamy do blendera. Dodajemy oliwę, rozdrobniony czosnek i przygotowujemy z tego pastę.
2. Do przygotowanej pasty sezamowej - czyli tahini - dodajemy sok z cytryny i cieciorkę, sól i wszystko razem miksujemy na gładką masę. 

Pasta doskonale zastępuje masło. Smakuje świetnie na pieczywie, z przeróżnymi dodatkami np.: awokado, szynką, jajeczkiem.
Pastę można przechowywać w lodówce do 5 dni. 

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam! A kanapki z avocado są najlepsze na świecie. Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna propozycja. Przygotowujecie pyszne dania, a ja osobiście czekam na jakąś zapiekankę z brokułami, mięskiem,szpinakiem i ziemniaczkami lub makaronem. Jakoś nie mogę połączyć tych składników tak, aby było smacznie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sporo tego aby wszystko razem połączyć, ale zawsze można zrobić zapiekankę mięsno-warzywną, a po upieczeniu posypać ją świeżymi liśćmi szpinaku ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. ... i tak były jaja

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...