piątek, 16 marca 2012

Jajko w paprykowej "obrączce"

Za trzy tygodnie Wielkanoc, dlatego zaczynamy testować świąteczne przepisy :) W czasie tych dwóch świątecznych dni zjemy mnóstwo jajek, w różnych odsłonach i smakach, smażone, gotowane, faszerowane... Możliwości jest mnóstwo. Nasza pierwsza propzycja - jajko sadzone, w paprykowej "obrączce" - patent podpatrzony w internecie. Propozycja świetna na śniadanie, jajko podane na toście, z natką pietruszki, bazylią lub szczypiorkiem - świetny początek dnia. Prosta rzecz, a prezentuje się ładnie, smakuje wspaniale -  w sam raz na Wielkanocny stół !

Potrzebne będą:
  • 1 jajko na osobę 
  • paparyka pokrojona w plastry o grubość mniej więcej 1 cm (nie może być cieńszy, bo białko wypłynie)
  • masło do smażenia
  • pietruszka, bazylia, szczypiorek - drobno pokrojone
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • kromka pieczywa tostowego lub bułka przypieczona w tosterze


  1. Paprykę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry. Rozgrzewamy masło na patelni, układamy paprykę, do każdej "obrączki" ostrożnie wbijamy jajko. Zmniejszamy ogień, by nie spalić jajka i papryki od razu.
  2. Jajko smaży się nieco dłużej, niż w wersji klasycznej - bez papryki. Część białka na pewno wypłynie, zbieramy je z patelni, by się nie spaliło. 
  3. Chwilę, przed zdjęciem patelni z ognia, przypiekamy chleb/bułkę w tosterze.
  4. Ostrożnie przekładamy  jajko w papryce na pieczywo, posypujemy solą, pieprzem oraz pietruszką, szczypiorkiem, bazylią. Podajemy od razu.
Smacznego!



12 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...