czwartek, 22 marca 2012

Kokosowa panna cotta z musem ananasowym

Gdy tylko zaczyna się wiosna i świeci słońce, od razu tęsknnie za latem, śniadaniami w ogrodzie, świeżymi owocami każdego dnia, lodamy i sorbetami na obiad :) Do lata jeszcze trochę, na razie mamy piękną wiosnę! Ochota na lekkie desery postępuję, tak więc moja propozycja na te piękne dni to panna cotta, kokosowa z musem ananasowym - ze względu na moją tęsknotę.
Panna cotta to deser pochodzący z północonych Włoch, nazwa oznacza właściwie gotowaną śmietanę. Gotuje się ją razem z żelatyną i dodatkami: wanilią, skórką lub musem owocowym, wlewa do okrągłej foremki, a przed podaniem odwraca się ją do góry dnem i polewa sosem czy musem owocowym.
Jak zwykle - oryginał stanowił dla mnie inspirację i moja panna cotta nie jest taką prawdziwą, włoską :)

Składniki na ok. 6 sztuk:
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 100 ml mleka / śmietany 18%-30%
  • 50 ml likieru kokosowego
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki żelatyny
na mus ananasowy:
  • puszka ananasów + sok lub świeży owoc
  • cukier puder do smaku 

  1. Mleko kokosowe i zwykłe (lub śmietanę) wlewamy do garnka, podgrzewamy. Dodajemy cukier do smaku, wiórki kokosowe, likier i podgrzewamy dalej, uważając by nie doprowadzić do wrzenia.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w ok 1/4 szklanki wrzącej wody, dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Mieszamy, by ją lekko ostudzić (dosłownie chwilę).
  3. Garnek z mlekiem zestawiamy z palnika. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do mleka cały czas mieszając.
  4. Studzimy lekko masę mleczną i przelewamy ją do foremek lub filiżanek, studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, do stężenia i schłodzenia.
  5. Ananasy kroimy na małe kawałki, wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier i trochę soku (ok 1/3 szklanki) i miksujemy blenderem na mus.
  6. Przed podaniem foremkę/filiżankę umieszczamy na kilka sekund w gorącej wodzie, odwracamy do góry dnem na talerzyk. Polewamy musem ananasowym.
Smacznego !






3 komentarze:

  1. uwielbiam wszelakie panny cotty a zwłaszcza w oryginalnych smakach!
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie!
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. :) pozdrawiamy i na pewno "wpadniemy" !

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna! Chętnie wypróbuję takie połączenie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...