Treściwa, pikantna i niezwykle syta - taka jest właśnie zupa meksykańska. Mogę Was zapewnić, że zasmakuje domownikom jak i znajomym. Według mnie jest ona doskonałym daniem obiadowym, jak i częścią imprezowego menu. Feria barw, intensywny smak to cechy, które ją wyróżniają. Skosztujesz jej raz i będziesz do niej wracać częściej.
Do wykonania zupy potrzebujemy:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- litr bulionu np.: wołowego
- 2 puszki pomidorów pelati
- 2 kolorowe papryki
- puszka czerwonej fasoli
- puszka białej fasoli
- puszka kukurydzy
- pęczek pietruszki
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- sól, pieprz
Wykonanie:
1. Mięso smażymy na patelni, jak już będzie ścięte dodajemy pokrojoną w paski cebulę oraz posiekany czosnek. Pod koniec smażenia dodajemy do smaku sól i pieprz.
2. Do zagotowanego bulionu dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażone mięso i chwilę gotujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki: czerwoną i białą fasolę, posiekaną papryczkę chilli.
3. Gotujemy całość ok 5 min, dodajemy pomidory - należy je posiekać przed dodaniem do zupy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeżeli jest zbyt wodnita możemy ją zaciągnąć mąką.
4. Do gotowej zupy wsypujemy posiekaną pietruszkę. Podawać z pieczywem.
Smacznego!
Sycąca i ognista zupka;)
OdpowiedzUsuńTo prawda ;) Delikatne żołądki niech uważają z ostrością ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy. W sieci jest sporo zdjęć, które delikatnie mówiąc nie zachęcają, mimo, że przepis na zupę wydaje się być ok.
UsuńPozdrawiamy!
5 minut? Jak można gotować zupę 5 minut? Żadnych smaków nie wyciągnie się w ten sposób, takie zupy gotuje się minimum 2 godziny małym ogniu. Najlepiej nawet 4 godziny. Ehh....
OdpowiedzUsuń