środa, 21 marca 2012

Zupa meksykańska

Treściwa, pikantna i niezwykle syta - taka jest właśnie zupa meksykańska. Mogę Was zapewnić, że zasmakuje domownikom jak i znajomym. Według mnie jest ona doskonałym daniem obiadowym, jak i częścią imprezowego menu. Feria barw, intensywny smak to cechy, które ją wyróżniają. Skosztujesz jej raz i będziesz do niej wracać częściej. 

Do wykonania zupy potrzebujemy:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • litr bulionu np.: wołowego
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 2 kolorowe papryki
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka białej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • pęczek pietruszki
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • sól, pieprz
Wykonanie: 
1. Mięso smażymy na patelni, jak już będzie ścięte dodajemy pokrojoną w paski cebulę oraz posiekany czosnek. Pod koniec smażenia dodajemy do smaku sól i pieprz. 
2. Do zagotowanego bulionu dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażone mięso i chwilę gotujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki: czerwoną i białą fasolę, posiekaną papryczkę chilli. 
3. Gotujemy całość ok 5 min, dodajemy pomidory - należy je posiekać przed dodaniem do zupy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeżeli jest zbyt wodnita możemy ją zaciągnąć mąką. 
4. Do gotowej zupy wsypujemy posiekaną pietruszkę. Podawać z pieczywem.

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. To prawda ;) Delikatne żołądki niech uważają z ostrością ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy. W sieci jest sporo zdjęć, które delikatnie mówiąc nie zachęcają, mimo, że przepis na zupę wydaje się być ok.
      Pozdrawiamy!

      Usuń
  3. 5 minut? Jak można gotować zupę 5 minut? Żadnych smaków nie wyciągnie się w ten sposób, takie zupy gotuje się minimum 2 godziny małym ogniu. Najlepiej nawet 4 godziny. Ehh....

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...