sobota, 31 marca 2012

Placki Nigelli na śniadanie

Wiosna zrobiła sobie "wolny weekend"  i na cudowne słońce od rana nie ma co liczyć. Jest inny sposób na umilenie sobie poranka- smaczne śniadanie, gazeta, herbata, brak pośpiechu :) Placuszki Nigelli sprawdzają się na takim śniadaniu znakomicie. Łatwe w przygotowaniu, według mnie najlepsze z miodem i cynamonem, ale pyszne są też z konfiturą, nutellą, prażonymi migdałami...

Składniki:

  • 1 filiżanka mąki pszennej
  • 1 filiżanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • cukier puder do smaku
  • 2-3 łyżki rozpuszczonego masła
  • miód, syrop klonowy, nutella, konfitura - według upodobań :)


  1. Mąkę przesiewamy z sodą i cukrem. Dodajemy jajko roztrzepane z mlekiem, na koniec rozpuszczone przestudzone masło. Mieszamy, aż ciasto będzie gładkie, bez grudek.
  2. Placuszki dowolnej wielkości smażymy na suchej patelni, przewracamy do drugą stronę, gdy na powierzchni ciasta pojawią się pękające pęcherzyki powietrza. Smażymy krótko (ok.  minuty z każdej strony), do złotego koloru. Trzeba cały czas uważać, bo dość szybko mogą się przypalić. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Wyśmienite placuszki;) Tych akurat nie robiłam wg Nigelli, muszę wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie się prezentują. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe są! Przepysznie u Was!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) cieszymy sie, że się podoba i zapraszamy częściej :)

      Usuń
  4. Mniam, śniadaniowe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak! jak tylko mam czas na celebrację śniadania, robię te placuszki:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...