czwartek, 3 maja 2012

Pappardelle w sosie pomidorowym

Makaron pappardelle to doskonały pomysł na szybki obiad. Możliwości jego przygotowania jest niezliczenie wiele. Ja uwielbiam suszone pomidory, parmezan, dlatego też właśnie te składniki stały się podstawą mojego dania. Aby sos był pysznie mięsisty użyłam pomidorów pelati bez skórki. Całość została doprawiona aromatycznym czosnkiem i bazylią.
Kuchenne cudowności!


Potrzebujemy: (porcja dla dwóch osób)

  • makaron pappardelle
  • puszkę pomidorów pelati
  • 10-12 suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • pieprz, sól
  • garść bazylii
  • starty parmezan
  • opcjonalnie łyżka gęstej śmietany 18%


Wykonanie:
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2. Na odrobinie oliwy podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy przez chwilę aż się zarumieni i dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory.

3. Do całości dodajemy rozdrobnione pomidory pelati wraz z zalewą. 
4. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać łyżkę gęstej śmietany.
5. Na głęboki talerzu kładziemy makaron, polewamy sosem, posypujemy obficie parmezanem i dekorujemy bazylią. 


Smacznego! 


2 komentarze:

  1. no to jest pomysł na jutrzejszy obiad! dzisiaj była fasolka po meksykańsku ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Cieszymy się bardzo! Smacznego życzymy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...