czwartek, 7 czerwca 2012

Arbuzowe Bellini

Bellini to jeden z najpopularniejszych włoskich drinków, często podawany przy okazji świętowania. Receptura ma minimum 64 lata, a wymyślił ją Giuseppe Cipriani, właściciel weneckiego baru. Kolor drinka przypominał mu unikatowy kolor togi świętego z XV wiecznego obrazu weneckiego malarza Giovanniego Belliniego, stąd nazwa. W weneckim barze Bellini pijali podobno Ernest Hemingway i Sinclair Lewis. W oryginale Bellini składa się z puree ze świeżych białych brzoskwiń, włoskiego wina musującego Prosecco oraz odrobiny soku malinowego lub wiśniowego, by nadać lekką różową poświatę. Obecnie obok oryginalnej receptury mamy kilka zmodyfikowanych. Często zamiast puree z brzoskwiń używa się soku brzoskwiniowego, a Prosecco zastępuje się innym musującym winem. 
Jak to u nas bywa, oryginalne przepisy stanowią bazę, by stworzyć swoją wersję, tym razem przedstawiamy wariację legendy- Bellini, w naszym wydaniu- z arbuzem. Polecamy :)


Składniki:

  • świeży, dojrzały arbuz, pokrojony na kawałki, pozbawiony pestek (ważne)- ok 400 g
  • butelka schłodzonego półwytrawnego wina musującego- może też być półsłodkie, według uznania
  • brązowy cukier- do dekoracji kieliszka


  1. Kieliszki schładzamy w lodówce. Pokrojonego arbuza wrzucamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na gładkie puree. Następnie masę przecieramy przez gęste sitko (czynność tą możemy pominąć, jeżeli odpowiadają nam drobinki arbuza w drinku).
  2. Brzeg kieliszka zwilżamy wodą lub sokiem z cytryny i zanurzamy w brązowym cukrze. Do kieliszka ostrożnie wlewamy sok arbuzowy (1 część, ok. 50 ml), następnie dopełniamy zimnym winem musującym (2 części, czyli 100 ml), delikatnie mieszamy. Podajemy od razu.
Smacznego!







8 komentarzy:

  1. jak serwujecie to ja zamawiam!
    pozdrawiam,
    Szana :)
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. takie pyszności, a trzeba się uczyć... ale jak tylko minie sesja to na pewno wypróbuję! piłam kiedyś coś podobnego z melona i było bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znamy ten ból... Nauka po "degustacji" może być lekko utrudniona:)
      Z melona? musimy kiedyś wypróbować :)

      Usuń
  3. Serdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu kulinarnego "MasterChef" w tvn

    W linku informacja o programie:

    http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


    Pozdrawiamy,

    Redakcja,
    MasterChef
    masterchef@tvn.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Hello there! This article could not be written any better!
    Reading through this article reminds me of my previous
    roommate! He always kept preaching about this.

    I will send this article to him. Pretty sure he'll have a great read. Thanks for sharing! Payday loans
    Have a look at my blog ... payday loans arkansas

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...