sobota, 23 czerwca 2012

Tartaletki z owocami i kremem patissiere

Lato zagląda coraz śmielej do naszych domów. Słońce, przyjemny powiew wiatru, kawka w ogrodzie, na tarasie czy balkonie? Oczywiście, że tak :) Skoro mamy piękną pogodę za oknem niech i nasze talerze wypełnią się pięknymi kolorami. Czas na pyszny deser z truskawkami i borówkami w roli głównej. Biegnijcie czym prędzej na ryneczek, czy targ i zakupcie świeże owoce. Do tego delikatne kruche ciasto i pyszny krem patissiere! To się musi udać! Samych pyszności! 


Potrzebujemy:

Ciasto ok. 6 - 7 małych tart (foremki o średnicy 6 cm)
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
Krem patissiere:
  • 300 ml mleka
  • pół laski wanilii, przekrojonej wzdłuż
  • 3 duże żółtka 
  • 50 g cukru
  • 20g mąki pszennej
  • 20g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo potrzebne są truskawki i borówki.

Przepis na kruche ciasto jest uniwersalny, już wcześniej na jego bazie zrobiłyśmy biało-czerwone babeczki: 
1. Mąkę przesiewamy, siekamy zimne masło, i szatkujemy nożem razem z mąką, tak długo aż zrobi się swego rodzaju kasza.
2. Dodajemy cukier puder, żółtka i energicznie zagniatamy, aż ciasto się sklei. Nie robimy tego za długo, aby masło nie zaczęło się topić.
3. Ciasto wkładamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.

Krem:
Mleko z wanilią zagotować w garnku. Doprowadzamy je do wrzenia, odstawiamy, a wanilię wyciągamy.
Żółtka ucieramy z cukrem aż będą białe. Mąki trzeba ze sobą wymieszać, a następnie dodać do żółtek. Wszystko razem miksujemy, aż do otrzymania gładkiej masy. Gotową masę wlewamy do mleka i mieszamy. W przypadku pojawienia się grudek musimy mieszać tak długo aż się wszystkie rozpuszczą. Mieszamy drewnianą łyżką aż do zagotowania. Gotujemy około minutę. Krem należy wystudzić.

Krem wykładamy na upieczone tartaletki, wygładzamy i układamy owoce.

Tak jak i kruche ciasto, tak i krem doskonale komponuje się z innymi owocami - puśćcie wodze fantazji i przygotujcie swoje własne letnie tartaletki!



6 komentarzy:

  1. świetny ten krem, właśnie robię biszkopt i chyba wykorzystam przepis, dzięki!
    kulinarna-mania.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny to prawda! Pyszny i tyle smacznych deserów można z nim zrobić, że ach!

      Usuń
  2. lubię takie desery:)kruchy spód, krem i owoce:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na babeczki nakładamy zimy krem?
    Genialne przepisy, będę tutaj zaglądać :D.
    A.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, wskazałyśmy też w przepisie, że krem należy wystudzić :)

    Pozdrawiamy! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...