poniedziałek, 30 lipca 2012

Clafoutis z czerwoną porzeczką

Jest poniedziałek i warto zacząć tydzień smacznie. Clafoutis z czerwoną porzeczką to świetna propozycja na osłodzenie sobie tego faktu. Nazwa "ciasto" nie jest do końca trafna, gdy mowa o clafoutis. W zasadzie to ciasto naleśnikowe z dodatkami pieczone w piekarniku, pyszne na ciepło, tak samo dobre na zimno. Danie pochodzi z Francji i było już tam znane w XIX wieku. Może być z owocami (oryginalna receptura to ta z czereśniami), ale jest też wiele przepisów na wersje wytrawne. Nam zdecydowanie bardziej do gustu przypadła wersja na słodko. Porzeczki w ogrodzie aż prosiły się o wykorzystanie i tak bardzo szybko powstał pyszny deser.
Smacznego poniedziałku :)


Składniki:
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 120 g drobnego cukru
  • 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego - lub według uznania
  • 180 ml mleka
  • 2-4 łyżki słodkiej śmietany
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • 300-400 g czerwonej porzeczki
  • cukier puder do posypania

*Mix różnych przepisów z własnymi zmianami :)


  1. Porzeczki myjemy, pozbawiamy gałązek. Formę smarujemy tłuszczem. Piekarnik ustawiamy na 190 stopni C.
  2. Jajka miksujemy z cukrem na gładką masę, stopniowo dolewamy mleko, potem śmietanę, partiamy dosypujemy mąkę, a na koniec aromat migdałowy. Miksujemy na gładką masę bez grudek.
  3. Ciasto wlawamy do natłuszczonej formy, równomiernie wsypujemy porzeczki (można zrobić również odwrotnie, wrzucić porzeczki do formy z zalać ciastem).
  4. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 40-45 minut. Posypujemy cukrem pudrem, podajemy gorące lub ostudzone.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Nigdy nie robiłam i nigdy nie jadłam, a jestem bardzo ciekawa jak smakuje to "ciasto" o trudnej nazwie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...