środa, 25 lipca 2012

Mango delight

Już pewnie doskonale wiecie, że jednym z naszych ulubionych warzyw jest cukinia. A czy mamy ulubiony owoc? Pewnie, że tak. Jest ich kilka a jednym z nich jest mango! Zapach, kolor, smak - to wszystko sprawia, że nie potrafimy przejść obok niego obojętnie. Ze względu na swoje właściwości mango ma szerokie zastosowanie w kuchni, jak również w kosmetyce. Żele pod prysznic, balsamy do ciała i kremy doskonale nawilżają, a przy tym obłędnie pachną! Co ciekawe w każdym z owoców tylko 55% jego części jest zdatna do spożycia, pozostałą część stanowi pestka. Skóra mango jest jadalna, ale zazwyczaj się ją usuwa. Pokrojony miąższ mango stanowi doskonały dodatek do lodów, sałatek, raków, szynki i potraw mięsnych. Można spotkać się także z wieloma pozytywnymi opiniami na temat korzyści jakie wynikają z jego spożywania w procesie odchudzania. Jednym słowem, właściwie dwoma: jedzcie mango!

Na taki upalny dzień jak dziś, doskonałą ochłodą będzie mango delight. Orzeźwiający napój bez problemu możecie dostać w popularnych kawiarniach sieciowych, my jednak zachęcamy Was do własnoręcznego przygotowania tego koktajlu.

Potrzebujemy:
(dwie porcje)
  • 2 dojrzałe mango
  • 100 ml mleka 2%
  • łyżeczka cukru (opcjonalnie) 
  • 20 kostek lodu (w zależności od ich wielkości można dać mniej)
Mango obieramy ze skóry i oddzielamy od pestki, kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miksera, wlewamy mleko, wsypujemy cukier i lód. Wszystko razem miksujemy, aż otrzymamy gładką masę, a lód będzie dobrze rozkruszony. Przelewamy do szklanek i pijemy!
Smacznego :)






3 komentarze:

  1. też uwielbiam mango, ostatnio nawet nabyłam żelki ;) wspaniały napój!

    OdpowiedzUsuń
  2. żelki mango? muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...