piątek, 3 sierpnia 2012

Naleśniki z musem jabłkowym


Jak zmieścić na talerzy kilka cudowności lata? Można zrobić naleśniki z musem jabłkowym, a obok nich sypnąć garść borówek i malin. Mus został zrobiony z jabłek z sadu dziadka – sama natura! Naleśniki powstały na bazie klasycznego ciasta a mus doprawiony cynamonem jest niezwykle aromatyczny i ma intensywny smak. Całość jedzona na ciepło czy na zimno będzie doskonałym posiłkiem, zarówno obiadem jak i deserem. Do tego proponuję napić się schłodzonej zielonej herbaty z cytryną, malinami i miętą.  

Potrzebujemy:
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 250 ml mleka
  • szczyptę soli
  • wodę mineralną lub sodę
  • olej
  • cukier kryształ
  • cukier puder
  • 6-8 jabłek
  • maliny
  • borówki

Wykonanie:

Naleśniki:
Jajka roztrzepujemy trzepaczką i chwilę (30 sek.) ubijamy, dodajemy mleko, sól i przesianą mąkę. Całość mieszamy na gładką masę (można to zrobić przy użyciu miksera). Dodajemy wodę – jest to mniej więcej pół szklanki. Ciasto musi się dobrze lać – naleśniki mają być cieniutkie. Powinno wyjść około 10 naleśników. Naleśniki smażymy na małej ilości oleju, z obu stron, aż do delikatnego zarumienienia.

Mus:
Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i rozdrabniamy je. Wrzucamy do garnka, wlewamy odrobinę wody i dusimy je, raz po raz mieszając. Kiedy konsystencją zaczną przypominać mus dodajemy cukier – do smaku (2-3 łyżki powinny wystarczyć) oraz cynamon.

Naleśniki smarujemy musem, składamy w trójkąty, posypujemy cukrem pudrem i układamy na talerzu tuż obok malin i borówek.

Smacznego!







8 komentarzy:

  1. Takie naleśniki z musem z chęcią bym zjadła. :) Trzeba korzystać ze świeżych jabłek.

    OdpowiedzUsuń
  2. chciałabym mieć taki talerz wypełniony latem :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba korzystać póki lato i świeże owoce na wyciągnięcie ręki! :)

      Usuń
  3. Wyglądają przepięknie! Pysznie u Was!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy, dziękujemy:) Również pozdrawiamy!

      Usuń
  4. Piękne zdjęcia, mus z jabłek już jest, więc jutro na pewno zrobię takie naleśniczki, do tego ulubiona śmietanka Pilos, zapowiada się pysznie:|)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...