Tarta to świetny pomysł na obiad, zwłaszcza weekendowy, kiedy mamy więcej czasu. Dziś proponujemy Wam tartę z łososiem i porami. Na półpfrancuskim spodzie, dzięki czemu ciasto nie jest twarde, z młodymi porami i łososiem, pod masą z mascarpone... W sam raz na niedzielny obiad :)
Składniki na tartę o średnicy ok 29 cm:
ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 2-3 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
- 200 g świeżego surowego filetu z łososia
- 4 młode pory lub ok. 2 dojrzałe
- 2-3 łyżki sosu ostrygowego - niekoniecznie
- 2-3 łyżki masła
- sól, pieprz
- skórka z 1 cytryny
- 2 jajka
- 125-150 g serka mascarpone
- ok.1/2 szklanki mleka/śmietany
- masło/margaryna do wysmarowania formy
- Robimy ciasto: wszystkie składniki łączymy i zagniatamy. Wyrabiamy na gładkie ciasto, jeżeli nie będzie się kleić dodajemy jeszcze trochę śmietany/jogurtu. Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. by odpoczęło.
- Łososia kroimy w paski ok.1 cm szerokości, odstawiamy. Pory myjemy, osuszamy i kroimy w talarki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pory, dodajemy sól, pieprz i duszmy parę minut. Następnie dodajemy sos ostrygowy, dokładnie mieszamy i dalej dusimy ,do miękkości.
- Jaja, ser mascarpone, mleko mieszamy razem, do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy pieprzem, solą, wstawiamy do lodówki.
- Po upływie ok.30 minut ciasto wyjmujemy z lodówki i ponownie wyrabiamy. Wykładamy nim formę do tarty, wcześniej posmarowaną tłuszczem. Nakłuwamy gęsto widelcem. Na dno nakładamy ostudzone pory, następnie ciasno kawałki łososia. Równomiernie rozkładamy skórkę z cytryny, lekko solimy. Całość polewamy masą jajeczno serową, wyrównujemy.
- Wstawiamy do gorącego piekarnika, pieczemy 40-45 minut w temperaturze ok. 180 stopni C. Podajemy gorącą z dodatkiem mieszanki ulubionych sałat.
Smacznego!
Próbowałam i potwierdzam - smakuje równie dobrze podczas kolacji z przyjaciółmi :) Przepyszna!
OdpowiedzUsuńA sama kiedy robisz? :)
UsuńPory dorastają w ogródku, pochwalę się na pewno!
UsuńSłyszałam, że Nat już robiła :P
OdpowiedzUsuńtarta z łososiem , o tak ! to najlepsza rybka na świecie ;) pychotka
OdpowiedzUsuńzapraszam na www.prettystrawberries.blogspot.com
łosoś to nasza ulubiona ryba :) Pozdrawiamy!
Usuńmoja też ulubiona:)) Muszę koniecznie stworzyć taką tartę :)) Jak już upichcę, to dam znać :))
OdpowiedzUsuńczekamy z niecierpliwośćią na wrażenia :P :)
UsuńIt looks nice!
OdpowiedzUsuńOwszem, Nat już robiła :)
OdpowiedzUsuńco prawda ciasto na spód pochodziło z innego przepisu niż powyższy, ale efekt był równie smakowity.
Teraz czas wypróbować w tej wersji!
Jaki spód - podziel się przepisem :)
Usuń:)no to super, cieszymy się baaaardzo, pozdrawiamy:*
Usuń