niedziela, 5 sierpnia 2012

Tarta z łososiem i porami

Tarta to świetny pomysł na obiad, zwłaszcza weekendowy, kiedy mamy więcej czasu. Dziś proponujemy Wam tartę z łososiem i porami. Na półpfrancuskim spodzie, dzięki czemu ciasto nie jest twarde, z młodymi porami i łososiem, pod masą z mascarpone... W sam raz na niedzielny obiad :)


Składniki na tartę o średnicy ok 29 cm:

ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
  • 200 g świeżego surowego filetu z łososia
  • 4 młode pory lub ok. 2 dojrzałe
  • 2-3 łyżki sosu ostrygowego - niekoniecznie
  • 2-3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 jajka
  • 125-150 g serka mascarpone
  • ok.1/2 szklanki mleka/śmietany
  • masło/margaryna do wysmarowania formy

  1. Robimy ciasto: wszystkie składniki łączymy i zagniatamy. Wyrabiamy na gładkie ciasto, jeżeli nie będzie się kleić dodajemy jeszcze trochę śmietany/jogurtu. Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. by odpoczęło.
  2. Łososia kroimy w paski ok.1 cm szerokości, odstawiamy. Pory myjemy, osuszamy i kroimy w talarki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pory, dodajemy sól, pieprz i duszmy parę minut. Następnie dodajemy sos ostrygowy, dokładnie mieszamy i dalej dusimy ,do miękkości.
  3. Jaja, ser mascarpone, mleko mieszamy razem, do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy pieprzem, solą, wstawiamy do lodówki.
  4. Po upływie ok.30 minut ciasto wyjmujemy z lodówki i ponownie wyrabiamy. Wykładamy nim formę do tarty, wcześniej posmarowaną tłuszczem. Nakłuwamy gęsto widelcem. Na dno nakładamy ostudzone pory, następnie ciasno kawałki łososia. Równomiernie rozkładamy skórkę z cytryny, lekko solimy. Całość polewamy masą jajeczno serową, wyrównujemy.
  5. Wstawiamy do gorącego piekarnika, pieczemy 40-45 minut w temperaturze ok. 180 stopni C. Podajemy gorącą z dodatkiem mieszanki ulubionych sałat.
Smacznego!







12 komentarzy:

  1. Próbowałam i potwierdzam - smakuje równie dobrze podczas kolacji z przyjaciółmi :) Przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam, że Nat już robiła :P

    OdpowiedzUsuń
  3. tarta z łososiem , o tak ! to najlepsza rybka na świecie ;) pychotka
    zapraszam na www.prettystrawberries.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. moja też ulubiona:)) Muszę koniecznie stworzyć taką tartę :)) Jak już upichcę, to dam znać :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekamy z niecierpliwośćią na wrażenia :P :)

      Usuń
  5. Owszem, Nat już robiła :)
    co prawda ciasto na spód pochodziło z innego przepisu niż powyższy, ale efekt był równie smakowity.
    Teraz czas wypróbować w tej wersji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaki spód - podziel się przepisem :)

      Usuń
    2. :)no to super, cieszymy się baaaardzo, pozdrawiamy:*

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...