Zbliża się weekend, zbliża się zatem grillowanie. Dania z grilla mogą być bardzo pyszne, dodatkowo mogą mieć w sobie odrobinę egzotyki. Hawaje na talerzu? Dlaczego nie? ;) Chcemy Wam dziś podać przepis na szaszłyki z piersi kurczaka z ananasem. Mięso będzie kruche i aromatyczne, gdyż należy je zamarynować w jogurcie naturalnym i miksie orientalnych przypraw. Ananas najlepiej musi być świeży, taki z puszki nie będzie do tego idealny, ale jeżeli nie macie możliwości zakupu świeżego, to spróbujcie tak czy inaczej :)
Składniki na okolo około 6 (dużych) szaszłyków:
- duża pierś z kurczaka
- pół ananasa
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- dwie łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- łyżeczka curry
- łyżeczka kurkumy
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- świeży, zmielony pieprz
- szczypta soli
- garść koperku
1. Pierś kroimy w paski o długości około 8 do 10 cm, szerokość - 2-3 cm. Składniki marynaty łączymy ze sobą, czosnek rozdrabniamy, a koperek siekamy. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy mięso, mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
2. Anansa dzielimy na pół, odcinamy końcówkę i pióropusz. Przygotowaną połowę dzielimy na 4 części i usuwamy twardy środek. Przygotowane paski kroimy na większe kawałki (na szaszłyk wchodzą trzy).
3. Na patyki szszłykowe nabijamy mięso (jak harmonijkę) i przekładamy ananasem. Pieczemy na rozgrzanym ruszcie około 20 minut - należy pamiętać o regularnym obracaniu.
Pyszne były! ;D
OdpowiedzUsuńmmmm ale fajne smaki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ananasa we wszelkich potrawach, ale w takiej formie nigdy go nie jadłam. Nie byłam jednak zaskoczona tym smakiem – wygląda na zdjęciach przepysznie i tak też było na talerzu. Bardzo fajne danie – zachwyca wygląda i smakiem. Na stałe zagości w moim jadłospisie!
OdpowiedzUsuń