piątek, 17 maja 2013

Szaszłyki z piersi kurczaka z ananasem



Zbliża się weekend, zbliża się zatem grillowanie. Dania z grilla mogą być bardzo pyszne, dodatkowo mogą mieć w sobie odrobinę egzotyki. Hawaje na talerzu? Dlaczego nie? ;) Chcemy Wam dziś podać przepis na szaszłyki z piersi kurczaka z ananasem. Mięso będzie kruche i aromatyczne, gdyż należy je zamarynować w jogurcie naturalnym i miksie orientalnych przypraw. Ananas  najlepiej musi być świeży, taki z puszki nie będzie do tego idealny, ale jeżeli nie macie możliwości zakupu świeżego, to spróbujcie tak czy inaczej :)


  Składniki na okolo około 6 (dużych) szaszłyków:
  • duża pierś z kurczaka
  • pół ananasa
marynata:
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • dwie łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka kurkumy
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • świeży, zmielony pieprz
  • szczypta soli
  • garść koperku

1. Pierś kroimy w paski o długości około 8 do 10 cm, szerokość - 2-3 cm. Składniki marynaty łączymy ze sobą, czosnek rozdrabniamy, a koperek siekamy. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy mięso, mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
2. Anansa dzielimy na pół, odcinamy końcówkę i pióropusz. Przygotowaną połowę dzielimy na 4 części i usuwamy twardy środek. Przygotowane paski kroimy na większe kawałki (na szaszłyk wchodzą trzy).
3. Na patyki szszłykowe nabijamy mięso (jak harmonijkę) i przekładamy ananasem. Pieczemy na rozgrzanym ruszcie około 20 minut - należy pamiętać o regularnym obracaniu.


 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...