Lubicie paluszki surimi, zwane też paluszkami krabowymi? My uwielbiamy bardzo! Agata potrafi zjeść całe opakowanie. Sama - tak bardzo je lubi! Surimi są popularne zwłaszcza w kuchniach dalekowschodnich - częśto obecne na przykład w sushi. Z paluszków krabowych możemy przyghotować przerózne sałatki - ta, którą chcemy Wam zaproponować jest bardzo prosta, szybka w przygotowaniu a przede wszystkim smaczna.
Składniki:
- opakowanie surimi (250 g)
- duża zielona papryka
- pęczek koperku
- dwie łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu (opcjonalnie)
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Surimi kroimy wzdłuż, w wąskie paski i długości paluszka. Paprykę kroimy w cieńkie paseczki, mniej więcej tej samej długości co paluszki. Dodajemy posiekany koperek (tyle ile lubisz). Dodajemy jogurt, majonez oraz pieprz i sól do smaku. Wszystko ze sobą łączymy i wstawiamy do lodówki.
Schłodzona sałatka smakuje najlepiej!
pysznie wygląda:) bardzo fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń