Dziś propozycja smacznej zupy z... bitą śmietaną. Selera jemy rzadko, a warto, bo ma wiele cenych składników. Jeżeli znudziła Wam się surówka z selera, zupa będzie miłą odmianą. Gęsta i pożywna, z dodatkiem porów i skórki z cytryny, zaostrzona pieprzem, a przy tym wszystkim bardzo prosta w przygotowaniu.
Warto spróbować!
Składniki na 4-5 porcji:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 450-550 g surowego selera (im więcej, tym zupa bardziej gęsta)
- 1/3 pora
- 1 ziemniak
- sól i pieprz
- śmietana kremówka
- masło
- skórka z 1/2 cytryny
- Selera obieramy ze skóry, kroimy w kostke, umyty por siekamy w plasterki. Rozgrzewamy masło n apatelni i rumienimy warzywa. W tym czasie zagotowujemy bulion i wrzucamy pokrojonego w kostkę ziemniaka.
- Podsmażone warzywa wrzucamy do bulionu, gotujemy, aż seler i ziemniaki będą miękkie.
- Następnie z pomocą blendera, miksujemy wszystko na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając sól i pieprz oraz skórkę z cytryny. Podajemy gorącą zupę z kleksem bitej śmietany.
Smacznego!
pycha:)
OdpowiedzUsuńsmakowita, zdrowa zupka:)
OdpowiedzUsuń