wtorek, 14 maja 2013

Zupa krem z selera



Dziś propozycja smacznej zupy z... bitą śmietaną. Selera jemy rzadko, a warto, bo ma wiele cenych składników. Jeżeli znudziła Wam się surówka z selera, zupa będzie miłą odmianą. Gęsta i pożywna, z dodatkiem porów i skórki z cytryny, zaostrzona pieprzem, a przy tym wszystkim bardzo prosta w przygotowaniu.
Warto spróbować!

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 450-550 g surowego selera (im więcej, tym zupa bardziej gęsta)
  • 1/3 pora
  • 1 ziemniak
  • sól i pieprz
  • śmietana kremówka
  • masło
  • skórka z 1/2 cytryny

  1. Selera obieramy ze skóry, kroimy w kostke, umyty por siekamy w plasterki. Rozgrzewamy masło n apatelni i rumienimy warzywa. W tym czasie zagotowujemy bulion i wrzucamy pokrojonego w kostkę ziemniaka.
  2. Podsmażone warzywa wrzucamy do bulionu, gotujemy, aż seler i ziemniaki będą miękkie.
  3. Następnie z pomocą blendera, miksujemy wszystko na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając sól i pieprz oraz skórkę z cytryny. Podajemy gorącą zupę z kleksem bitej śmietany.
Smacznego!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...