wtorek, 7 maja 2013

Kokosowa, pikantna marynata do kurczaka




Sezon grillowy na dobre rozpoczęty! Pogoda w koncu sprzyja, tradycji stało się zadość i majówkę uczciłyśmy grillem. Oprócz pięknej pogody, dobrego towarzystwa i idealnego żaru, sekretem udanego grilla jest dobrze zamarynowane mięso. Odpowiednie składniki nadają określony smak. Dziś coś dla miłośników egzotycznych smaczków - kurczak z kokosową nutą. Kto się skusi?

Składniki na marynatę potrzebna do 2 sporych piersi z kurczaka:
  • spory ząbek czosnku
  • papryczka chilli - ze słoika, świeża lub w proszku - ilość według upodobań ostrego smaku
  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • 40 ml kokosowego likieru - najlepiej sprawdzi się rum Malibu
  • 30-40 ml oleju
  • łyżeczka miodu
  • curry (można pominąć)
  1. Imbir ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do likieru/rumu. Następnie łączymy z chilli, olejem, miodem, curry i pokrojonym czosnkiem. Mieszamy do połączenia się składników.
  2. W mieszance zanurzamy kawałki kurczaka. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą, tak by w naczyniu znalazło się jak najmniej powietrza. Wstawiamy do lodówki na 4-6 godzin, a najlepiej całą noc. Zamarynowane mięso grillujemy, wyjmując wprost z zalewy.
Smacznego!






2 komentarze:

  1. muszę wypróbować tej marynaty:) tak doprawione i upieczone mięso wygląda baaardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy! najlepszy będzie rum Malibu( użyłyśmy kokosowego likieru i też było ok, ale co Malibu, to Malibu :) )

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...