Sezon grillowy na dobre rozpoczęty! Pogoda w koncu sprzyja, tradycji stało się zadość i majówkę uczciłyśmy grillem. Oprócz pięknej pogody, dobrego towarzystwa i idealnego żaru, sekretem udanego grilla jest dobrze zamarynowane mięso. Odpowiednie składniki nadają określony smak. Dziś coś dla miłośników egzotycznych smaczków - kurczak z kokosową nutą. Kto się skusi?
Składniki na marynatę potrzebna do 2 sporych piersi z kurczaka:
- spory ząbek czosnku
- papryczka chilli - ze słoika, świeża lub w proszku - ilość według upodobań ostrego smaku
- 2-3 cm świeżego imbiru
- 40 ml kokosowego likieru - najlepiej sprawdzi się rum Malibu
- 30-40 ml oleju
- łyżeczka miodu
- curry (można pominąć)
- Imbir ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do likieru/rumu. Następnie łączymy z chilli, olejem, miodem, curry i pokrojonym czosnkiem. Mieszamy do połączenia się składników.
- W mieszance zanurzamy kawałki kurczaka. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą, tak by w naczyniu znalazło się jak najmniej powietrza. Wstawiamy do lodówki na 4-6 godzin, a najlepiej całą noc. Zamarynowane mięso grillujemy, wyjmując wprost z zalewy.
muszę wypróbować tej marynaty:) tak doprawione i upieczone mięso wygląda baaardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńPolecamy! najlepszy będzie rum Malibu( użyłyśmy kokosowego likieru i też było ok, ale co Malibu, to Malibu :) )
Usuń