Po długiej zimie przyszła z niecierpliwieniem wyczekiwana wiosna. Za oknami robi się coraz bardziej zielono, słońce przyjemnie ogrzewa nasze twarze, a powietrze jest lekkie i rześkie. Nadszedł maj, a wraz z nim rozpocznie się wielkie Polaków grillowanie. Karkówka, boczek, szaszłyki itp. trafią już za chwilę na ruszt. Oczywiście my nie mamy nic przeciwko temu, ale zachęcamy Was do tego, aby grillowe ucztowanie urozmaicić warzywami grillowanymi, albo ugotowanymi na parze podanymi w niebanalny sposób. A jeśli o tym właśnie mowa... mamy dla Was wyśmienitą propozycję.
Jest nią sałatka brokułowa z serem feta i prażonymi płatkami migdałów. Przepis banalnie prosty, szybki a co najważniejsze zdrowy. Warto jeść brokuły, gdyż mają mnóstwo wartości odżywczych, witamin, soli mineralnych oraz innych składników biologicznie czynnych, a przede wszystkim są niskokaloryczne. Podstawą tej sałatki są właśnie brokuły - nie przesadźcie z dodatkami.
Składniki:
- 1 brokuł
- ser typu feta
- garść płatków migdałowych
- 3-4 łyżki oliwy
- pieprz, sól
Wykonanie:
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy je na parze, mniej więcej przez 5 minut, aby był miękki, ale nie zbyt miękki. Studzimy, przekładamy go do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta. Płatki migdałów prażymy na patelni, posypujemy je solą, prażymy tak długo aż się lekko zarumienią, posypujemy nimi sałatkę. Na koniec całość skrapiamy oliwą. Smacznego :)
PS: sałatka doskonale smakuje z sosem jogurtowo-ziołowym, lub jogurtowo-czosnkowym.
PS: sałatka doskonale smakuje z sosem jogurtowo-ziołowym, lub jogurtowo-czosnkowym.
Warto ? -_-
OdpowiedzUsuńNIE wiem wątpie
UsuńWarto, jest prosta i smaczna :)
Usuń