Dziś mamy dla Was szybki i pyszny przepis na tartę z jabłkami z nutą brandy. Znany i lubiany smak w lekko zmienionym wydaniu. Wykorzystałyśmy popularny u nas i sprawdzony wielokrotnie przepis na półkruche ciasto. Najlepsza z kawą, lodami i kleksem bitej śmietany! :)
Składniki
ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 125 g masła
- 1 jajko
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego/kwaśnej śmietany
- 3-5 łyżek cukru pudru
- 3-5 jabłek
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki masła
- 50 ml brandy
- 2 małe jajka
- 3-5 łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- cukier puder do smaku
- Jako pierwsze przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Zawijamy w folie i wkładamy do logówki na ok 30 min, by odpoczęło.
- Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w ósemki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy brązowy cukier, a gdy się rozpuszczą wrzucamy jabłka i posypujemy całość cynamonem. Mieszamy co jakiś czas, smażąc do czasu aż jabłka zmiękkną. Do przestudonych dodajemu brandy i jeszcze raz dokładnie mieszamy, by składniki się połączyły.
- Blachę, formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem (ok.1/4 powinna zostać do zrobienia ozdobnej kratki). Na ciasto wykładamy jabłka, gęsto, by przylegały do siebie.
- Jogurt/śmietanę łączymy z cukrem pudrem i jajkami na gładką masę. Polewamy nim jabłka, rozprowadzamy na całej powierzchni.
- Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy w paski - jeżeli chcemy zrobić ozdobną kratkę, jeżeli nie ciasto możemy zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozkładamy na całej powierzchni, powinno być zimne - znacznie ułatwi to pracę.
- Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-35 min.
Cóż za specjały! :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńwygląda obłędnie ;D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy!
Usuńto się nazywa tarta idealna!:) bosko wygląda
OdpowiedzUsuńJak nam miło! :)
Usuń