środa, 17 kwietnia 2013

Tarta cytrusowa


Tarta ta powstała z jednego zasadniczego powodu - pragnienia słońca. W końcu przyszła wiosna, w końcu świeci słońce, o temperaturze już nie wspominając.
A ze słońcem kojarzą się cytrusy. Orzeźwiający zapach, smak i kolor przypominający słońce. Zdecydowanie brakowało nam wiosny, dlatego świętujemy ją w każdy możliwy sposób :) Tarta cytrusowa w słonecznym kolorze jest tego najlepszym dowodem.



Składniki na tartę o średnicy ok. 25 cm

ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g masła/margaryny
  • 2-4 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany/jogurtu naturalnego
nadzienie:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki świeżego, przecedzonego soku z (do wyboru/lub mix): cytryny, pomarańczy, grejpfruita, limonki - co kto lubi najbardziej
  • 1/2 szklanki cukru
  • skórka z cytryny, pomarańczy, limonek (2 łyżki)

    1. Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy, aż powstanie gładkie  i elastyczne ciasto. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.
    2. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wyklejamy nim natłuszczoną formę. Nakłówamy widelcem, wykładamy papierem obciążamy fasolą i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Pieczemy 10 minut.
    3. W tym czasie jajka ubijamy z cukrem, nie za długo, masa nie ma być biała i puszysta - składniki mają się tylko dobrze połączyć. Wlewamy sok i śmietanę, dalej chwilę ubijamy.
    4. Masę jajeczno-owocową wlewamy na podpieczony kruchy spód i spowrotem wkładamy do piekarnika, podwyższamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy ok.30-35 minut, aż jej wierzch się zetnie, a sam środek będzie lekko płynny. Podajemy ostudzoną, np. z lodami lub bitą śmietaną.

    Smacznego!



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...