Tarta ta powstała z jednego zasadniczego powodu - pragnienia słońca. W końcu przyszła wiosna, w końcu świeci słońce, o temperaturze już nie wspominając.
A ze słońcem kojarzą się cytrusy. Orzeźwiający zapach, smak i kolor przypominający słońce. Zdecydowanie brakowało nam wiosny, dlatego świętujemy ją w każdy możliwy sposób :) Tarta cytrusowa w słonecznym kolorze jest tego najlepszym dowodem.
Składniki na tartę o średnicy ok. 25 cm
ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 100 g masła/margaryny
- 2-4 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany/jogurtu naturalnego
nadzienie:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 szklanki świeżego, przecedzonego soku z (do wyboru/lub mix): cytryny, pomarańczy, grejpfruita, limonki - co kto lubi najbardziej
- 1/2 szklanki cukru
- skórka z cytryny, pomarańczy, limonek (2 łyżki)
- Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.
- Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wyklejamy nim natłuszczoną formę. Nakłówamy widelcem, wykładamy papierem obciążamy fasolą i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Pieczemy 10 minut.
- W tym czasie jajka ubijamy z cukrem, nie za długo, masa nie ma być biała i puszysta - składniki mają się tylko dobrze połączyć. Wlewamy sok i śmietanę, dalej chwilę ubijamy.
- Masę jajeczno-owocową wlewamy na podpieczony kruchy spód i spowrotem wkładamy do piekarnika, podwyższamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy ok.30-35 minut, aż jej wierzch się zetnie, a sam środek będzie lekko płynny. Podajemy ostudzoną, np. z lodami lub bitą śmietaną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz