wtorek, 23 kwietnia 2013

Tarta z jabłkami w brandy


Dziś mamy dla Was szybki i pyszny przepis na tartę z jabłkami z nutą brandy. Znany i lubiany smak w lekko zmienionym wydaniu. Wykorzystałyśmy popularny u nas i sprawdzony wielokrotnie  przepis na półkruche ciasto. Najlepsza z kawą, lodami i kleksem bitej śmietany! :)



Składniki

ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego/kwaśnej śmietany
  • 3-5 łyżek cukru pudru
nadzienie:
  • 3-5 jabłek
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml brandy
  • 2 małe jajka
  • 3-5 łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • cukier puder do smaku

  1. Jako pierwsze przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Zawijamy w folie i wkładamy do logówki na ok 30 min, by odpoczęło.
  2. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w ósemki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy brązowy cukier, a gdy się rozpuszczą wrzucamy jabłka i posypujemy całość cynamonem. Mieszamy co jakiś czas, smażąc do czasu aż jabłka zmiękkną. Do przestudonych dodajemu brandy i jeszcze raz dokładnie mieszamy, by składniki się połączyły.
  3. Blachę, formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem (ok.1/4 powinna zostać do zrobienia ozdobnej kratki). Na ciasto wykładamy jabłka, gęsto, by przylegały do siebie.
  4. Jogurt/śmietanę łączymy z cukrem pudrem i jajkami na gładką masę. Polewamy nim jabłka, rozprowadzamy na całej powierzchni.
  5.  Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy w paski - jeżeli chcemy zrobić ozdobną kratkę, jeżeli nie ciasto możemy zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozkładamy na całej powierzchni, powinno być zimne - znacznie ułatwi to pracę.
  6. Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-35 min.
Smacznego!

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...