Do ciastek warto dodać żurawinę, orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki - świetnie wzbogacą smak.
Składniki na ok.32 ciastka, każde średnicy ok.4-5 cm
- 60 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 1/2 - 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 1-1,5 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
- 1/2 szklanki dowolnych otrępów - np. pszennych
- 2/3 szklanku cukru pudru - lub mniej, jeżeli mają być mniej słodkie
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub nasiona z 1/2 laski wanilii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- orzechy, suszona żurawina, rodzynki - według uznania
- Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajka i wanilię.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem, stopniowo dodajemy do masy maślano- jajecznej.
- Wsypujemy płatki owsiane, otręby, dodajemy jogurt, bakalie, wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być gęste, klejące, jeżeli będzie za rzadkie dodajemy płatków owsianych.
- Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce wykładamy łyżką porcje ciasta, wyrównujemy powierzchnie. Ciasteczka nie urosną zbyt mocno, odstępy między nimi nie muszą być duże.
- Pieczemy ok. 15 min w temperaturze 180 stopni C, bo złotego koloru.
lubię owsiankę, więc i w kwestii tych ciasteczek jestem bardzo na tak!
OdpowiedzUsuńmy też lubimy owsiankę, ale ciastka z "owsianką" bardziej :)
Usuńfajne ciacha ,smaczne i zdrowe ;d
OdpowiedzUsuńi można jeść bez wyrzutów sumienia!
UsuńZdrowe i pyszne :)
OdpowiedzUsuńz mała ilością cukru są PRAWIE dietetyczne :P
Usuńtakie ciasteczka są najlepsze, stanowczo!
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam i owsiankę i takie ciastka :)
OdpowiedzUsuń