środa, 23 stycznia 2013

Deser różany

Jakiś czas temu dostałam suszone płatki róży. Dodałam trochę do herbaty, a z resztą, szczerze mówiąc, nie miałam pojęcia jak mądrze wykorzystać. Z pomocą przyszedł internet i butelka wina. W internecie znalazłam przepis na różany cukier puder (polecam - w młynku ścieramy cukier i różane płatki i gotowe), a butelka wina, o której wspomniałam była butelką z różowym, słodkim winem z dzikiej róży - do wypicia ot tak sobie, trochę cieżko. Po dłuższym zastanowieniu, pomysł przyszedł sam - deser z różą, oczywiste! Zrobiłam galaretkę z wina, ze spodem a la panna cotta i do tego sos z malin z dodatkiem owych płatków. Deser nie smakuje za bardzo różą, trochę szkoda. Iza obawiała się, że będzie "zbyt różanie", ale całość lekko pachnie kwiatami, winem, a smakuje owocowo. Kto ma ochotę, niech próbuje. Płatki róży, stanowią tu tylko dodatek, galaretkę można zrobić z każdego wina, z owocami, itd... :)
Składniki na 7 szt. (można też zrobić jedną w większym naczyniu)
galaretka:
  • 400 ml słodkiego wina z dzikiej róży (może być inne - najlepiej słodkie, półsłodkie)
  • 3 łyżki cukru (ewentualnie)
  • 15-20 g żelatyny
spód a la panna cotta (można pominąć):
  • ok. 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru (ewentualnie)
  • 15 g żelatyny
  • 3 łyzki gorącej wody, do rozpuszczenia żelatyny
sos malinowy:
  • 3/4 szklanki malin (mrożonych)
  • cukier do smaku
  • suszone płatki róży

  1. Na początek przygotowujemy galaretkę. Do garnka wlewamy wino, dodajemy cukier, podgrzewamy, gdy zacznie się gotować, zestawiamy z ognia, do żelatyny wlewamy 2-3 łyżki gorącego wina, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia, następnie wlewamy do wina, mieszamy do rozpuszczenia. Lekko ostudzoną galaretkę przelewamy do kubeczków, lub jednego większego naczynia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki (albo wystawiamy na dwór - zimno jest, zetną się).
  2. Przygotowujemy panna cotte: śmietanę wlawamy do małego garnka, dodajemy cukier do smaku i podgrzewamy. Tak samo - żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i po zagotowaniu śmietany i zestawieniu jej z ognia wlawamy energicznie mieszając, by całkowicie się rozpusciła. Letnią przelewamy na zastygniętą galaretkę i ponownie schładzamy całość.
  3. Sos przygotowuje się łatwo - maliny z odrobiną wody i cukrem podgrzewamy, aż owoce rozpadną się i utworzy się gęsty malinowy sos. Dodajemy płatki. Studzimy.
Galaretkę podajemy udekorowaną sosem.
Smacznego!

w tle cupcakes'y z tego przepisu




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...