środa, 15 maja 2013

Sałatka z surimi


Lubicie paluszki surimi, zwane też paluszkami krabowymi? My uwielbiamy bardzo! Agata potrafi zjeść całe opakowanie. Sama - tak bardzo je lubi! Surimi są popularne zwłaszcza w kuchniach dalekowschodnich - częśto obecne na przykład w sushi. Z paluszków krabowych możemy przyghotować przerózne sałatki - ta, którą chcemy Wam zaproponować jest bardzo prosta, szybka w przygotowaniu a przede wszystkim smaczna.

Składniki:
  • opakowanie surimi (250 g) 
  • duża zielona papryka
  • pęczek koperku
  • dwie łyżki  jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu (opcjonalnie)
  • pieprz, sól
Przygotowanie:

Surimi kroimy wzdłuż, w wąskie paski i długości paluszka. Paprykę kroimy w cieńkie paseczki, mniej więcej tej samej długości co paluszki. Dodajemy posiekany koperek (tyle ile lubisz). Dodajemy jogurt, majonez oraz pieprz i sól do smaku. Wszystko ze sobą łączymy i wstawiamy do lodówki.

Schłodzona sałatka smakuje najlepiej!
 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...