niedziela, 22 lipca 2012

Muffiny z borówką amerykańską

Bywa tak, że kiedy znajdziesz się w szale gotowania i pieczenia chcesz zrobić więcej i więcej. Tak też właśnie było z tymi muffinami. Przyniesione rano z bazarku borówki aż się prosiły o ich wykorzystanie! Mąka, masło, borówki trochę innych składników i tak oto powstały te pyszne muffiny! Doskonałe do kawy, mleka. Są świetnym deserem jak i śniadaniem. Uwierzcie mi - przypadną Wam do gustu :)

Potrzebujemy:
(na 12 sztuk)

  • szklankę borówek amerykańskich (można zastąpić jagodami)
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki śmietanki 12%
  • 150 g stopionego masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • paczuszkę cukru waniliowego


kruszonka:

  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • duża łyżka zimnego masła

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i wszystko ze sobą mieszamy. W drugiej misce roztrzepujemy dwa jajka, dodajemy do nich śmietankę i letnie masło. Suche i mokre składniki łączymy ze sobą a na koniec dodajemy do nich borówki. Przygotowujemy także kruszonkę - łącząc ze sobą mąkę, cukier i masło - zagniatamy to na masę.

Ciasto przekładamy do papilotek ułożonych na blaszce do muffinów. Papilotki wypełniamy po brzeg. Posypujemy je kruszonką. 


Muffiny wstawiamy do nagranego wcześniej piekarnika i pieczemy około 25 min w temp. 180 stopni. 
Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...