sobota, 8 września 2012

Pikantna zupa-krem z marchwi

 
 
Dobra, gęsta i syta zupa sama może stanowić cały obiad. Proponujemy Wam pikantny krem z marchwi. W smaku nie przypomina zwykłej marcherwki, dzięki ostrej paparyce otrzymujemy zupełnie nowy wymiar tego powszechnego warzywa. Zupę przygotowuje się szybko i tak samo znika z talerza :) Polecamy!
 
 
Składniki na 4 porcje:
 
  • 2 litry buliou warzywnego lub warzywno-mięsnego
  • 4-5 dużych marchewek
  • 1 średni ziemniak
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • ostra papryka - świeża lub w proszku
  • śmietana 18% - łyżka na porcję
  • 2-3 łyzki masła
  • natka pietruszki
 
  1. Umytą i obraną marchew kroimy w talarki, obranego ziemniaka kroimy na małe kawałki. Warzywa, czosnek i masło wrzucamy do gotującego się bulionu, gotujemy, aż ziemniaki i marchew będą bardzo miękkie.
  2. Zupę lekko studzimy, miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, a papryki dodajemy tyle, aż zupa będzie miała pożądany przez nas poziom ostrości smaku. Pamiętamy, że gorąca będzie bardziej ostra:)
  3. Podajemy gorącą z kleksem śmietany i natką pietruszki.
Smacznego !
 
 

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. tania, przepyszna i sycąca, ja zrobiłam bez masła ze względu na dietę i również jest rewelacyjna :), jak ktoś lubi marchew to będzie bardzo smakować :) polecam :)

      Usuń
  2. piekny kolorek, ale smakowita!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...