Lato nieuchronnie się kończy, dlatego należy korzystać z dostępności świeżych warzyw, np. pomidorów. A najlepsza pomidorowa to ta ze świeżych pomidorów. Na rynkach tzw. pomidory z pola, można kupić za dwa, trzy złote za kilogram. Nie są wprawdzie zbyt ładne, ale dojrzałe i idealne na zupę, której zrobienie zajmuję niewiele czasu. Najlepsza z ryżem :)
Składniki:
- ok. 1,5 litra buliony warzywno-mięsnego
- 2 kg świeżych pomidorów
- 2-3 łyżki masła
- sól, pieprz, cukier do smaku
- ugotowany ryż (lub makaron)
- śmietana - według uznania
- Umyte pomidory kroimy na większe kawałki. Wrzucamy do rozpuszczonego w garnku masła. Mieszamy od czasu do czasu, aż puszczą wodę i zupełnie się rozgotują (na miazgę).
- Całość przecieramy przez sito (dzięki temu pozbędziemy się skórki i pestek) do garnka z bulionem.
- Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy chwilę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podajemy z ryżem i kleksem śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz