piątek, 31 sierpnia 2012

Zupa ze świeżych pomidorów

Lato nieuchronnie się kończy, dlatego należy korzystać z dostępności świeżych warzyw, np. pomidorów. A najlepsza pomidorowa to ta ze świeżych pomidorów. Na rynkach tzw. pomidory z pola, można kupić za dwa, trzy złote za kilogram. Nie są wprawdzie zbyt ładne, ale dojrzałe i idealne na zupę, której zrobienie zajmuję niewiele czasu. Najlepsza z ryżem :)
 

Składniki:

  • ok. 1,5 litra buliony warzywno-mięsnego
  • 2 kg świeżych pomidorów
  • 2-3 łyżki masła
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • ugotowany ryż (lub makaron)
  • śmietana - według uznania

  1. Umyte pomidory kroimy na większe kawałki. Wrzucamy do rozpuszczonego w garnku masła. Mieszamy od czasu do czasu, aż puszczą wodę i zupełnie się rozgotują (na miazgę).
  2. Całość przecieramy przez sito (dzięki temu pozbędziemy się skórki i pestek) do garnka z bulionem.
  3. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy chwilę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podajemy z ryżem i kleksem śmietany.
Smacznego!

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...