wtorek, 18 września 2012

Sałata z kurczakiem, figą i malinami

Sezon na figi w pełni. Są u nas coraz bardziej popularne i tym samym coraz bardziej dostępne. Możliwości ich wykorzystania jest mnóstwo. Dziś sałata, która w zupełności może zastąpić obiad. Z kurczakiem - krótko smażonym z dodatkiem sosu teriyaki, z figami, świeżymi malinami, dodatkowo sos z francuską musztardą i glassą balsamiczną.
Co Wy na to?
 
Składniki na 1 dużą porcję, lub 2 mniejsze:
  • duża garść mieszanki ulubionych sałat
  • 3 dojrzałe figi
  • ser żółty lub mozzarella - według uznania
  • 2 łyżeczki kaparów
  • maliny - 2-3 łyżki
  • 1/2-1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka sosu teriyaki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
na sos:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka francuskiej musztardy
  • 1 łyżeczka glassy balsamicznej + trochę do dekoracji
  • świeże zioła - bazylia, pietruszka - według uznania
  • sól, pieprz do smaku
  1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy filety, lekko spłaszczamy dłonią lub tłuczkiem. Umytą sałatę układamy na talerzu.
  2. Umyte figi kroimy w ćwiartki, kapary odsączamy z zalewy. Ser kroimy w kostkę. Razem z malinami układamy na talerzu.
  3. Przygotowujemy sos - wszystkie składniki dokładnie łączymy odstawiamy.
  4. Smażymy kurczaka- rozgrzewamy olej, a w trakcie smażenia dodajemy sos. Mięso smażymy krótko - by nie było za suche. Gorącego kurczaka ukłądamy na sałacie. Całość polewamy sosem.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. zazdroszcze swiezych fig!
    chetnie porwalabym miseczke tej salatki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na ryneczkach i targowiskach można je dostąć :) Zmierzaj tam czym prędzej! :)

      Usuń
  2. świetne zestawienie smakowe:) pychota

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...