Bierze Was przeziębienie albo macie ochotę porządnie się rozgrzać? U nas sprawdza się grzane piwo z dodatkiem imbiru, cytryny i goździków. Cudownie rozgrzewa, dlatego jest idealnym rozwiązaniem na jesienny, deszczowy wieczór w gronie znajomych lub w pojedynkę :)
Imbir działa przeciwzapalnie, cytryna to źródło witaminy C. Jesień nam nie straszna :)!
Składniki na 2 porcje:
- ok 0,5 litra jasnego piwa
- kawałek świeżego imbiru, ok 2-3 cm pokrojone w kawałki/grubą kostkę
- kilka goździków
- cytryna - według upodobań, ale 2 plastry wystarczą
- miód (ewentualnie cukier) do smaku
- szczypta cynamonu
- Piwo powoli wlewamy do garnka z grubym dnem, podgrzewamy.
- Dodajemy miód, plastry cytryny, pokrojony imbir, goździki i cynamon.
- Mocno podgrzewamy starając się niedoprowadzić do wrzenia (alkohol wyparuje).
- Podajemy gorące.
Generalnie nigdy nie byłem jakimś wielkim zwolennikiem grzańców, ale to jedyny sposób, aby wypić piwo z żoną, więc... postanowiłem przygotować jej grzańca z Twojego przepisu. I powim krótko: przekonałem się do grzańca!
OdpowiedzUsuńPiwo pyszne, świetnie doprawione i aż chce się wracać do tego przepisu. Super sprawa, na pewno jeszcze nie raz skorzystam :).