Potrzebujemy:
- 0,5 kg kurek
- pęczek pietruszki
- 2 duże cebule
- 300 ml śmietanki 18%
- 4 duże ziemniaki
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki
- masło
- olej
- sól, pieprz
1. Grzyby ozyszczamy, płuczemy u osuszamy.
2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy kurki, smażymy około 6 minut. Gdy woda odparuje dorzucamy cebulkę jeszcze chwilę smażymy energicznie mieszając.
3. Całość zalewamy śmietanką, doprawiamy pieprzem i solą. Dusimy na wolnym ogniu.
4. Gdy śmietana zgęstnieje dorzucamy na konieć garść posiekanej pietruszki.
Placki:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy a nastepnie ścieramy je na tarce, na małych oczkach.
2. Odlewamy nadmiar wody z ziemniaków, dodajemy jedną startą cebulę (także na małych oczkach), mąkę, jajka, sól, pieprz i mieszamy wszystko razem. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajemy mąkę.
3. Na pateli rozgrzewamy niewielką ilość oleju i śmażymy na nim placki do zarumienienia z dwóch stron.
Układamy na talerzu 2-3 placki zmieniaczene i polewamy je przygotowanym sosem kurkowo-śmietanowym! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz