czwartek, 25 października 2012

Placki ziemniaczane z kurkami w śmietanie

Kurki w śmietanie? Pyszności! Sezon na grzyby trwa. Co prawda kurki ciężko będzie teraz znależć w lesie, ale można odwiedzić targowiska i sklepy a na pewno je znajdziemy. Pieprznik jadalny ceniony jest za aromat, smak, twardość i chrupkość. Należy pamiętać, aby kurki smażyć krótko bo ich długie smażenie spowoduje, że stwardnieją za mocno. Kurki doskonale komponują się z cebulą i smietaną, do tego sól, pieprz, garść pietruszki i gotowe :). Do tego piękne, chrupiące  i cudownie rumiane placki ziemniaczane! Ach! Połączenie kurek w śmietanie z plackami ziemniaczanymi będzie bogatym w doznania smakowe daniem.

Potrzebujemy:
  • 0,5 kg kurek
  • pęczek pietruszki
  • 2 duże cebule
  • 300 ml śmietanki 18%
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki
  • masło
  • olej
  • sól, pieprz
Kurki:
1. Grzyby ozyszczamy, płuczemy u osuszamy.
2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy kurki, smażymy około 6 minut. Gdy woda odparuje dorzucamy cebulkę jeszcze chwilę smażymy energicznie mieszając.
3. Całość zalewamy śmietanką, doprawiamy pieprzem i solą. Dusimy na wolnym ogniu.
4. Gdy śmietana zgęstnieje dorzucamy na konieć garść posiekanej pietruszki.

Placki:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy a nastepnie ścieramy je na tarce, na małych oczkach.
2. Odlewamy nadmiar wody z ziemniaków, dodajemy jedną startą cebulę (także na małych oczkach), mąkę, jajka, sól, pieprz i mieszamy wszystko razem. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajemy mąkę.
3. Na pateli rozgrzewamy niewielką ilość oleju i śmażymy na nim placki do zarumienienia z dwóch stron.

Układamy na talerzu 2-3 placki zmieniaczene i polewamy je przygotowanym sosem kurkowo-śmietanowym! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...