wtorek, 23 października 2012

Muffiny z dynią i kajmakiem

Jesienią królują dynie. Uwielbiamy zupę z dyni, ale dziś chcemy zaproponować Wam wykorzystanie dyni w słodkim wypieku - muffinach. Dla wyrazistości (czyt. słodkości) kajmak, czyli masa powstała z gotowanego mleka z cukrem. Idealne na jesienną chandrę!

Składniki tradycyjnie na ok 12 sztuk:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka (płaska) sody oczyszczonej
  • puree lub konfitura z dyni - my dodałyśmy ok.100 g konfitury
  • kajmak - może byc gotowy z puszki - ok 1/2 opakowania

  1. W misce łaczymy dokładnie dynię i kajmak, mieszamy do całkowitego połączenia.
  2. W innym naczyniu łączymy suche składniki, w kolejnym mokre. Następnie masę jajeczno-mleczną wlewamy do mąki z dodatkami. Szybko mieszamy.
  3. Papilotki umieszczone w blasze do muffinów napełniamy ciastem, następnie wkładamy porcję masy dyniwej, przykrywamy porcją ciasta.
  4. Pieczemy ok 20 min w temp. 180 stopni C.
  5. Podajemy ostudzone.
Smacznego!





9 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. to połączenie musi być bardzo udane! pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. słodkie muffiny ,fajne połączenie ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. o mamo jakie wspaniałe
    genialne połączenie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Chodzą słuchy, że co niektórzy już je robili i wyszły pysznie! :)

      Usuń
  5. Świetny blog!
    Wiele przydatnej wiedzy i bogatej treści
    Zapraszam do mnie, jeśli spodobała Ci się treść przedstawiona na moim Blogu dodaj mnie do followersów.
    Odwdzięczę się tym samym
    Banners Broker

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...