niedziela, 28 października 2012

Ulubiona tarta z jabłkami

Uwielbiam tę tartę! Jest ona nie tylko moim ukochanym deserem, ale także moich najbliższych. Wyjęta z piekarnika i przestudzona znika w mgnieniu oka. Atutem tary są delikatny maślany spód, pyszne winne jabłka i cynamon. Przepis znalazłam wiele lat temu w sieci, delikatnie zmodyfikowałam i oto jest!

Potrzebujemy:

Ciasto:

  • 1 i ¼ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 125 g zimnego masła
  • 3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 5 jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 100 g dżemu brzoskwiniowego lub morelowego

Przygotowanie:

  1. Mąkę mieszamy z cukrem, solą, dodajemy pokrojone w małe kostki zimne masło, wodę i wszystko szybko zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy i schładzamy, minimum 30 minut
  2. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy je na 4 części, a każdą tniemy na 4 do 6 plasterków. Dodajemy 3 łyżki cukru i cynamon. Łyżkę mąki wymieszać z łyżką cukru.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wypełniamy nim wysmarowaną masłem formę (łącznie z bokami) o średnicy mniej więcej 30 cm. Na spód ciasta wysypujemy mąkę z cukrem.
  4. Układamy jabłka – plasterek przy plasterku. Całość zalewamy roztopionym masłem.
  5. Piec w temperaturze 200 stopni C około40-45 minut. 
  6. Upieczone ciasto smarujemy z wierzchu rozgrzanym dżemem morelowym, czy to brzoskwiniowym.

Tarta wyśmienicie smakuje lekko pogrzana z lodami waniliowymi. Smacznego!







2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...