niedziela, 14 października 2012

Wieniec z masłem orzechowym

Ostatnio nie miałyśmy czasu, by oddawać się gotowaniu, teraz "wracamy", a za oknem już jesień.
Dziś proponujemy Wam wieniec z masłem orzechowym. Inspiracją był estoński kringel. Ciekawy sposób zwijania sprawia, że po upieczeniu ciasto wygląda ładnie (a następnym razem może i nawet pięknie :) ). Idealne na jesienne, niedzielne popołudnie:)
 
Składniki:
 
  • ok.2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 130 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 3 - 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 średnie jajka
  • 4 łyżki masła orzechowego lub więcej :)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki naturalnego kakao - ewentualnie
 
  1. Mąkę, cukier, masło, proszek i przyprawę, śmietanę i jajka łączymy, wyrabiamy aż powstanie gładkie ciasto. Jeżeli będzie klejące dodajemy mąki. Odstawiamy na 20 min do lodówki by odpoczęło.
  2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm formując mniej więcej prostokąt. Całość smarujemy masłem orzechowym, posypujemy cynamonem i kakao.
  3. Rolujemy ciasno (dłuższy bok), dokładnie sklejamy koniec. Rulon przecinamy, zostawiając ok, 2 cm. Skręcamy w taki sposób, by przecięta część była po zewnętrznej stronie. Formujemy wieniec.
  4. Pieczemy ok 30-35 min, w temperaturze 180 stopni C. do złotego koloru. Podajemy z ulubioną kawą, herbatą lub grzanym winem:)
 
 
 
 
 
 
 

6 komentarzy:

  1. Jako wielbicielka masła orzechowego w każdej postaci ma dusza się raduje na widok takich wypieków-mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dla mnie zdecydowanie "lub więcej" masła orzechowego :) przepis na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jadłam nigdy czegoś takiego, ale wygląda świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie polecamy:) dla amatorów masła orzechowego w sam raz, poza tym zawsze można skomponować nowy smak - według uznania,a na podstawie naszego przepisu! Pozdrawiamy:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...