czwartek, 15 listopada 2012

Łosoś w koperku z kuskusem

Czy często jest tak, że macie bardzo mało czasu na przygotowaniu posiłku? Głównie obiadu? Warto zjeść go ciepłego i treściwego. Szybko po pracy, przed wyjściem do kolejnych obowiązków postanowiłam, że zrobię łososia i podam go z kuskusem z dodatkiem warzyw. Szybko i smacznie, co ważniejsze zdrowo. Jak się okazało później, sam kuskus w formie swego rodzaju sałatki, doskonale sprawdził się na imprezie. Gdy wyszli goście kuskus ulotnił się jakby z nimi ;)

Potrzebujemy:
(składniki na dwie porcje)
  • filet z łososia, ok. 300 g
  • szklankę kaszy kuskus
  • szklankę gorącej wody
  • pęczek koperku
  • małą cukinię
  • czerwoną paprykę
  • czerwoną cebulę
  • ząbek czosnku
  • oliwę do smażenia
  • sól, pieprz, papryka chilli
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • ćwiartkę cytryny
Przygotowanie:
  1. Kaszę przesypujemy do miski, mieszamy z solą i pieprzem (aby kasza nie była bez smaku) zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na 5 min – kasza spęcznieje. Gotową studzimy.
  2. Paprykę, cukinię, cebulę, czosnek kroimy w większą kostkę i smażymy na oliwie około 10 min, doprawiamy solą, pieprzem i papryką chilli.
  3. Kuskus mieszamy z warzywami, jeżeli trzeba doprawiamy.
  4. Oczyszczony filet z łososia przyprawiamy pieprzem i solą oraz oczywiście koperkiem i smażymy na niewielkiej ilości oliwy, po kilka minut z obu stron, aż się dobrze zetnie. Usmażonego skrapiamy cytryną.
Do kuskusa i łososia pasuje sos z jogurtu naturalnego z koperkiem. 
Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam łososia i dania mało kaloryczne,często kupuję świeżego łososia w Lidlu i zapiekam z różnymi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My także często sięgamy po łososia :) Z Biedronki też jest bardzo dobry :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...