Wiecie już co będziecie piec na Święta? Niektórzy z Was mają swoje specjalności - możemy się o tym przekonać przy okazji konkursu. Ciasteczka, pierniki, ciasta... Jest w czym wybierać:)
Dziś mamy dla Was naszą propozycję na świąteczne kruche ciastka. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, pachnące wanilią, oczywiście w świątecznej stylizacji :)
Przy pieczeniu ważny jest dobór składników. Do upieczenia tych ciastek, jak i cynamonowo-pomarańczowych, wykorzystałyśmy margarynę Palmę, która świetnie się w tym sprawdza.
Składniki na ok.36 ciasteczek o średnicy 5-6 cm:
- ok.300-350 g mąki
- 180 g drobnego cukru
- laska wanilii lub dwie - w zależności od upodobań
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 120 g margaryny Palma
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, następnie nożem zeskrobujemy nasiona. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, aż będzie zwarte i gładkie. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok 30-40 minut by odpoczęło.
- Po wyjęciu z lodówki wyrabiamy ponownie, posypujemy blat odrobiną mąki i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3-5 mm (tak jak lubimy). Wycinamy dowolne kształty.
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy - ciasteczka dużo nie urosną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180 stopni C. Pieczemy ok. 12-15 minut do złotego koloru.
- Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy, np. lukrem królewskim.
Lukier królewski:
- białko
- cukier puder
- Białko ucieramy z cukrem - np. za pomocą miksera (niskie obroty). Dodajemy cukier w zależności od tego jak bardzo lukier ma być gęsty. Najlepszy jest taki, który ledwo spływa z łyżki - czyli dość gęsty. Najłatwiej dekorować za pomocą wykałaczki, pędzelka lub robiąc rożek z papieru do pieczenia.
Smacznego!
A już wkrótce kolejny konkurs!
Pełnotłusta (80%) margaryna typu palma,
produkowana od 40 lat według tej samej tradycyjnej receptury. Dodatek oleju
palmowego wyróżnia ją na tle pozostałych margaryn kulinarnych Zakładów Tłuszczowych
„Bielmar”. Jego trwałość i odporność na wysokie temperatury decyduje o
przydatności do pieczenia i smażenia. Palma z Murzynkiem nada ciastu
pożądaną konsystencję i kruchość, zapewni też dłuższą świeżość.
Lider
rynkowy w segmencie margaryn typu palma.
Zawiera: 80% tłuszczu, olej
palmowy, ukwaszone mleko, witaminy A, D3 i naturalną
witaminę E.
witaminę E.
Główna
rekomendacja zastosowania: do pieczenia i smażenia
Dodatkowe
zastosowanie: do
polew i kremów
Brak substancji konserwujących i, jak w
każdej margarynie, cholesterolu.
źródło: materiały producenta
Prześliczne te gwiazdeczki! Spróbuję zrobić podobne, ale ja niestety nie mam takich zdolności.
OdpowiedzUsuń:) dziekujemy! Dekorowanie lukrem nie jest trudne, pierwsze dwa, trzy ciastka zawsze wychodzą średnio a potem już łatwiej:) a najłatwiej - przy użyciu rożka z papieru do pieczenia.
Usuńśliczne i takie zimowe:)
OdpowiedzUsuńPada śnieg, zbliżają sie Święta, nie mogły wyglądać inaczej:)
Usuń