środa, 5 grudnia 2012

Kruche ciasteczka waniliowe


Wiecie już co będziecie piec na Święta? Niektórzy z Was mają swoje specjalności - możemy się o tym przekonać przy okazji konkursu. Ciasteczka, pierniki, ciasta... Jest w czym wybierać:)
Dziś mamy dla Was naszą propozycję na świąteczne kruche ciastka. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, pachnące wanilią, oczywiście w świątecznej stylizacji :)
Przy pieczeniu ważny jest dobór składników. Do  upieczenia tych ciastek, jak i cynamonowo-pomarańczowych, wykorzystałyśmy margarynę Palmę, która świetnie się w tym sprawdza.


Składniki na ok.36 ciasteczek o średnicy 5-6 cm:

  • ok.300-350 g mąki
  • 180 g drobnego cukru
  • laska wanilii lub dwie - w zależności od upodobań
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 120 g margaryny Palma
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

  1. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, następnie nożem zeskrobujemy nasiona. Z podanych  składników wyrabiamy ciasto, aż będzie zwarte i gładkie. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok 30-40 minut by odpoczęło.
  2. Po wyjęciu z lodówki wyrabiamy ponownie, posypujemy blat odrobiną mąki i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3-5 mm (tak jak lubimy). Wycinamy dowolne kształty. 
  3. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy - ciasteczka dużo nie urosną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180 stopni C. Pieczemy ok. 12-15 minut do złotego koloru.
  4. Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy, np. lukrem królewskim.

Lukier królewski:
  • białko
  • cukier puder
  1. Białko ucieramy z cukrem - np. za pomocą miksera (niskie obroty). Dodajemy cukier w zależności od tego jak bardzo lukier ma być gęsty. Najlepszy jest taki, który ledwo spływa z łyżki - czyli dość gęsty. Najłatwiej dekorować za pomocą wykałaczki, pędzelka lub robiąc rożek z papieru do pieczenia.
Smacznego!








A już wkrótce kolejny konkurs!







Pełnotłusta (80%) margaryna typu palma, produkowana od 40 lat według tej samej tradycyjnej receptury. Dodatek oleju palmowego wyróżnia ją na tle pozostałych margaryn kulinarnych Zakładów Tłuszczowych „Bielmar”. Jego trwałość  i odporność na wysokie temperatury decyduje o przydatności do pieczenia i smażenia. Palma z Murzynkiem nada ciastu pożądaną konsystencję i kruchość, zapewni też dłuższą świeżość.
Lider rynkowy w segmencie margaryn typu palma.

Zawiera: 80% tłuszczu, olej palmowy, ukwaszone mleko, witaminy A, D3 i naturalną
witaminę E.
Główna rekomendacja zastosowania: do pieczenia i smażenia
Dodatkowe zastosowanie: do polew i kremów
Brak substancji konserwujących i, jak w każdej margarynie, cholesterolu.

źródło: materiały producenta

4 komentarze:

  1. Prześliczne te gwiazdeczki! Spróbuję zrobić podobne, ale ja niestety nie mam takich zdolności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) dziekujemy! Dekorowanie lukrem nie jest trudne, pierwsze dwa, trzy ciastka zawsze wychodzą średnio a potem już łatwiej:) a najłatwiej - przy użyciu rożka z papieru do pieczenia.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Pada śnieg, zbliżają sie Święta, nie mogły wyglądać inaczej:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...