piątek, 14 grudnia 2012

Placuszki ryżowe

Jak niekonwencjonalnie wykorzystać ryż? Można przygotować z niego pyszne placuszki. Kwestia doboru dodatków i smaczny obiad gotowy. Co ważniejsze zdrowy, wartościowy i syty. Jeżeli przygotujecie małe placuszki będą one ciekawą przystawką, albo też imprezową przekąską, a Sylwester tuż, tuż :)

Potrzebujemy:
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu (rodzaj wedle upodobania)
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • olej do smażenia
  • cytryna
Wykonanie:

1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
2. Jajko należy roztrzepać, dodać melko, sól, mąkę i proszek do pieczenia i zimny ryż
(jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie należy dodać mąki).
3. Na rozgrzaną patelnię kładziemy dużą łyżkę ciasta i delikatnie dociskamy. Smażymy z dwóch stron, aż do momentu zarumienienia.
 
Nasze placki podane zostały w trzech wartiantach:
- z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem
- z paluszkami krabowymi w koperku i smietance
- z pomidorowym pesto i kiełkami rzodkiewki
 
Smacznego!


 
 
 
 

Do przygotowania placków uzyłyśmy biały ryż Britta.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...