czwartek, 3 stycznia 2013

Słodkie bułeczki z migdałami

Dziś mamy dla Was przepis na słodkie bułeczki. Idealne na drugie śniadanie, do kawy czy herbaty, z konfiturą lub bez. Przepis jest dość uniwersalny, tak więc możecie go dowolnie modyfikować dodając bakalie, orzechy, co lubicie. Ponadto, nie jest to typowe drożdżowe ciasto - prawie wszystkie składniki od razu lądują w jednej misce.
Jeśli nie macie jeszcze dość ciast i słodyczy po Świętach - polecamy! :)


Składniki na dwie, trzy blachy bułeczek - w zależności od ich rozmiaru.

  • 100 g świeżych drożdży (lub odpowiednio jakieś 28 g drożdży instant)
  • 1 opakowanie kwaśnej śmietany (200 g)
  • 4 żółtka, plus 1 do posmarowania bułeczek
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g mąki krupczatki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4-6 łyżkek cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 3 łyżki migdałów w płatkach - do posypania bułeczek
  1. Drożdże mieszamy ze śmietaną, następnie wlewamy do miski, w której są już: mąki, cukier i cukier waniliowy, posiekana margaryna, sól i żółtka.
  2. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.Jeżeli będzie się kleić - dodajemy mąkę pszenną.
  3. Formujemy bułeczki dowolnego kształtu i wielkości.
  • podzieliłyśmy ciasto na cztery części, każdą z nich na kolejne 4-5.
  • z każdej porcji uformowałyśmy wałeczek, który zaplotłyśmy w supeł - Wy możecie zrobić podobnie albo puścić wodze fantazji :)
4. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem, posypujemy migdałami, odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. W tym czasie ustawiamy piekarnik na 180 stopni C. Pieczemy kilkanaście minut - do złotego koloru i przypieczonego (nie spalonego!) spodu.


Smacznego!






3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...