wtorek, 26 lutego 2013

Naleśnikowe babeczki




Lubicie naleśniki? Które bardziej - na słodko czy wytrawne? My bardzo lubimy naleśniki z jabłkami, cynamonem, nutellą, truskawkami, ale i z sosem pomidorowym lub szpinakiem. Wszystko zależy od tego, na co danego dnia ma się ochotę.
Ciasto naleśnikowe można wykorzystać też inaczej i nie mamy tu na myśli jabłek czy bananów smażonych w cieście (które też są pyszne). Proponujemy Wam dziś coś innego, upieczenie naleśnikowych babeczek.
Wielką zaletą tego przepisu jest to, że mamy bardzo wiele  możliwości. Owoce, czekolada, bita śmietana, konfitura - co kto lubi :) Sposób przygotowania sprawdzi się też w wersji wytrawnej.
Inspiracje znalazłyśmy tutaj, korzystając jednak z standardowego przepisu na naleśniki.



Składniki na ok. 12 sztuk:
  • 1 jajko
  • ok. 1 szklaki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka cukru pudru - lub mniej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 ml oleju
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • konfitura z wiśni, truskawek, malin..., nutella, bita śmietana, czekolada - według upodobań
  1. Do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, wodę, ekstrakt, mieszamy, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, cukrem i szczyptą soli. Mieszamy dokładnie na gładką masę- ciasto musi mieć kremową konsystencje ( jeżeli będzie za rzadkie dodajemy mąkę, jeśli na gęste - mleka), dodajemy olej, mieszamy do połączenia się składników.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok.180 stopni C. Blachę do muffinków smarujemy olejem. Każde wgłębienie napełniamy ciastem do ok. 1/3 wysokości. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut - do złotego koloru.
  3. Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu, podważamy babeczki nożem i odwracamy - w środku będą puste i gotowe na wypełnienie dowolnym słodkim nadzieniem :)
Smacznego!









24 komentarze:

  1. Super pomysł! Świetnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Te babeczki są boskie:)! A ile możliwości nadziewania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możliwości jest nieskończenie wiele. Wypróbowałyśmy też w bitą śmietaną i owocami. Pyszne:)

      Usuń
  3. Pierwszy raz takie widzę, świetne!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łał, świetnie się prezentują! Musiały być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i zniknęły prawie od razu :) Pracujemy już nad ciekawą wytrawną wersją!

      Usuń
  5. Rewelacyjny pomysł! Nigdy nie słyszałam o babeczkach z ciasta naleśnikowego. Super, że po upieczeniu można je nafaszerować, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł nie nasz, ale może my go rozsławimy :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. my lubimy i słodkie i ze szpinakiem - w sam raz na obiad!

      Usuń
  7. Ale apetycznie się one prezentują! :) I do tego proste i szybkie w przygotowaniu, mam śniadanie na jutro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego! z takim śniadaniem dzień będzie udany :)

      Usuń
  8. Nie wiedziałam że z ciasta naleśnikowego można wyczarować takie cuda:) Wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też nie! ale udały się już za pierwszym razem, tak więc jest to przepis prosty i w miarę szybki w wykonaniu :)

      Usuń
  9. dziękujemy :) z bitą śmietaną wyglądają jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  10. Niestety moje wyszły "pełne"

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie robiłam jeszcze babeczek z ciasta naleśnikowego, ale wydaje się, że to fajna propozycja. W dodatku do tych babeczek pasuje wiele dodatków. Równie zaskakujący przepis na babeczki znalazłam ostatnio https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/
    Wyszły przepyszne, cała rodzina była zachwycona.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...